So detektorji in motilci radarjev dovoljeni? Znano je, kdaj bi se lahko začelo sekcijsko merjenje hitrosti na avtocestah

Miha Raičevič Miha Raičevič
22.07.2022 03:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Detektorji lahko opozorijo voznika pred laserskimi merilniki.
Policija

Nemški vozniki kljub zakonski prepovedi uporabljajo naprave, ki jih opozarjajo na radarje za merjenje hitrosti. Po podatkih nemške avto-moto zveze ADAC kar 49 odstotkov voznikov uporablja takšne naprave. Če jih pri tem zasačijo policisti, jim grozi 75 evrov kazni in ena kazenska točka.

Čeprav v Nemčiji niso dovoljene niti navigacijske naprave ali mobilne aplikacije, ki opozarjajo na stacionarne radarje, pa so takšne naprave v Sloveniji dovoljene, so nam potrdili na Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS). Niso pa dovoljene naprave, s katerimi bi lahko voznik otežil, motil ali preprečil delovanje merilnih ali drugih naprav ali tehničnih sredstev za merjenje hitrosti. Za takšno kršitev je v Sloveniji predvidena kazen 400 evrov, dodaja policija.

Vendar pa ti detektorji in motilci zaznavajo in motijo le laserske merilnike hitrosti. To pomeni, da sistemov provida, ki jih imajo policisti nameščene v neoznačenih vozilih, ne zaznajo, prav tako ne zaznajo sistemov za sekcijsko merjenje hitrosti.

Detektorji pa ne morejo opozoriti voznika, da za njim ali pred njim vozi policijsko vozilo s sistemom provida.
PU Maribor

AMZS: Država mora najti način, da izogibanje sankcijam ne bo možno

Vodja področja varne mobilnosti pri AMZS Erik Logar meni, da je največji izziv za povečanje varnosti v prometu, kako povečati verjetnost, da bo prekrškar ujet pri dejanju. "Ta verjetnost je zaradi kadrovske in delno tudi materialne podhranjenosti policije zelo nizka," je zapisal.

V AMZS so prepričani, da se tega zavedajo tudi kršitelji za volanom in zato "računajo", da jih ne bo nihče ustavil in sankcioniral. V zvezi si sicer ne želijo policijske države, vendar pa menijo, da je nadzor eden izmed dejavnikov za zagotavljanje večje prometne varnosti in za zmanjšanje števila prometnih nesreč, tudi najhujših. "Država mora zagotoviti oziroma najti način, da izogibanje sankcijam ne bo možno in da bo za prekršek sankcioniran tisti, ki ga je storil," so zapisali.

A hkrati priznavajo, da je izobraževanje in ozaveščanje udeležencev v prometu še pomembnejše kot nadzor. Zgolj s sankcijami, spreminjanjem višine glob in podobnimi ukrepi določenih navad, kot sta na primer vožnja pod vplivom alkohola in uporaba mobilnega telefona med vožnjo, ne bomo izkoreninili, so opozorili in poudarili: "Ozaveščanje je nujno, če želimo povečati tudi notranji nadzor, samokontrolo vedenja in odzivanja voznika."

Na avtocestah sekcijsko merjenje hitrosti prihodnje leto

Družba za avtoceste (Dars) v sodelovanju z notranjim ministrstvom in policijo vzpostavlja sistem za sekcijsko merjenje hitrosti na avtocestah. Ko bo sistem vzpostavljen, ga bodo predali policiji, ki bo ugotavljala kršitve in kaznovala prehitre voznike, hkrati pa bo skrbela tudi za upravljanje sistema. Slovenska policija je sicer samo letos na avtocestah ugotovila 9945 prekoračitev omejitev hitrosti.

Na Trojanah je leta 2017 že potekalo sekcijsko merjenje hitrosti. Na Darsu poudarjajo, da so takrat imeli dobre izkušnje z učinkovitostjo sistema.
Andrej Petelinšek

Razpis za dobavo, vzpostavitev delovanja in vzdrževanje opreme za tri sisteme merjenja hitrostih na odsekih avtocest je objavljen. Rok za oddajo ponudb se izteče 9. avgusta. Ti trije sistemi bodo nameščeni na obeh krakih trojanskih predorov, tretji pa bo stal na višnjegorskem klancu v smeri proti Novemu mestu. Na vseh omenjenih odsekih je hitrost omejena pri 100 kilometrih na uro.

Sisteme naj bi namestili najpozneje prihodnje leto, a Dars in policija imata večje apetite. Prometni strokovnjaki so namreč v sodelovanju z avtocestno policijo opredelili devet odsekov, kjer so tveganja večja. Na podlagi evalvacije delovanja prvih treh sistemov se bodo odločili, ali bodo nato postopoma izbrali še šest dodatnih odsekov, kjer bodo nadzorovali hitrost.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta