V 2022 sekcijsko merjenje hitrosti na avtocestah na osmih območjih po Sloveniji

STA, M.D.
12.12.2021 12:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Sistem sekcijskega merjenja hitrosti je že deloval na avtocesti prek Trojan, zdaj ga bodo postavili na vseh krakih avtocestnega omrežja.

Janko Rath

Podoben sistem je pred časom že poskusno deloval na štajerski avtocesti prek Trojan. Ponudnik je nato odstranil kamere, a so, tako na Darsu, dobili dobre izkušnje glede učinkovitosti sistema. Predvsem so se znižale povprečne hitrosti vozil, posledično je bilo manj nesreč in poškodb tako infrastrukture kot uporabnikov avtocest, izboljšala pa se je tudi pretočnost prometa.

Sisteme za sekcijsko merjenje hitrosti bodo zdaj postavili na vseh krakih avtocestnega omrežja: Unec-Razdrto, Logatec-Vrhnika, višnjegorski klanec, Šmartno-Vodice, odsek čez Trojane, Arja vas-Celje, Slovenske Konjice-Fram in Sv. Jurij ob Ščavnici-Vučja vas. Lokacije so glede na tveganja skupaj določili prometni strokovnjaki Darsa in policija.

Delo z radarji bo sicer v pristojnosti policije. Dars bo nabavil opremo za merjenje hitrosti, podatke pa takoj pošiljal policiji. "Ko bo sistem začel delovati, se bo varnost na avtocestah in hitrih cestah izboljšala. Glede na izkušnje upravičeno pričakujemo, da bomo lahko s tem sistemom zmanjšali hitrost in povečali pretočnost avtocest in hitrih cest," so prepričani na Darsu.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta