Še nekoliko manj omejitev v gostinstvu in turizmu, strežba dovoljena tudi v notranjosti lokalov

V vseh statističnih regijah je od danes dovoljeno opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v notranjosti gostinskih obratov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
CanStock

V gostinskih lokalih lahko od danes gostom po vsej državi strežejo tudi v notranjih prostorih, a ob izpolnjevanju določenih pogojev. Namestitvenim obratom z več kot 60 sobami je dovoljeno ponujati do polovico vseh sob, tistim manjšim pa še naprej do 30. Tako določa nov vladni odlok, ki bo veljal do 16. maja.

V vseh statističnih regijah je od danes dovoljeno opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v notranjosti gostinskih obratov, pri čemer je pogoj, da imajo zaposleni in gostje potrdilo, da so covid-19 preboleli, da so cepljeni ali da so testirani.

Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja ta dejavnost, je omejeno na 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 20 kvadratnih metrov. Zagotavljati je treba 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko v celotnem trgovskem centru.

Ponujanje apartmajskih nastanitvenih enot je dovoljeno ne glede na število apartmajskih nastanitvenih enot, ki jih nastanitveni obrat ponuja, saj se apartmajske enote razumejo kot zaprt mehurček.

Kakšen bo odziv ponudnikov, bomo videli v prihodnjih dneh. Do zdaj so namreč številni objekti kljub nekaterim sprostitvam ostali zaprti. Predvsem večji hoteli še niso odprli vrat, saj so do zdaj lahko oddali le 30 sob, kar pa za njih ni bilo rentabilno. Draga Delaluta, ki ima hotel na Ravnah, smo povprašali, ali bo pri njih od danes kaj drugače. "Zaenkrat ne. Vsi pogoji so še preveč zapleteni. Predvsem pogoji glede testov oziroma dokazil o cepljenju ali prebolevnosti. Ne vem, kako bi to preverjali. Naš hotel bo še naprej odprt le za poslovne obiske. Ko bodo navodila bolj jasna, bomo odprli tudi za ostale," je dejal.

Gostinci nove sprostitve pozdravljajo, a dokazila o testiranju se jim še vedno zdijo diskriminatorna, saj druge dejavnosti tega pogoja za stranke nimajo. "Mi smo mize namestili tako, da zagotavljamo ustrezno razdaljo. Zadostili bomo vsem pogojem, hkrati pa bomo imeli dovolj miz, da se bo poslovanje izplačalo," je pojasnil Aljoša Marković, poslovodja restavracije Etno hiša Baščaršija. Glede tega, kako bodo pri njih preverjali dokazila o testiranju, pa je dejal: "Mi bomo na vhod napisali vse, kar potrebujejo, tudi zaposleni bodo goste na to opozarjali, kaj več pa ni v naši pristojnosti. Goste bomo opozarjali, oni sami pa so odgovorni, da vse upoštevajo."

Marković je sicer vesel vsake nove sprostitve ukrepov, želi pa si, da bi bila ena od naslednjih tudi odprava časovne omejitve obratovanja. "Največ gostom postrežemo za kosilo in večerjo, a pod temi pogoji nam je večerja odvzeta. Kar postrežemo, je v času kosil. Na večerjo bi namreč gostje prišli okoli sedme ure zvečer, takrat pa moramo že zapreti," je dejal.


 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta