SDH uspešen, z novo strategijo še razvojen

Jelka Zupanič
03.12.2018 19:54

Spremembo strategije upravljanja naložb države je Metod Dragonja napovedal že v 2019, SDH naj bi postal v panogah in družbah nosilec gospodarskega razvoja. Lanski rezultati SDH najboljši doslej

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Takole je prva dama SDH Lidija Glavina v družbi Blaža Brodnjaka (NLB), Aleša Ipavca (Ljubljanska borza) in Metoda Dragonje ploskala uvrstitvi delnic NLB na borzo.
Robert Balen

"Slovenski državni holding je dosegel lani dobre rezultate," je dejal državni sekretar v finančnem ministrstvu Metod Dragonja na letni konferenci Slovenskega državnega holdinga (SDH). In to kljub temu, da je v portfelju kar dve tretjini strateških naložb, kar pomeni, da upravljavca pri upravljanju takih naložb ne sme voditi prvenstveno čim večja kapitalska donosnost, ampak doseganje tudi drugih ciljev. Tako je zbranim finančnikom in menedžerjem včeraj povedal tudi, kaj si misli o sicer najboljših rezultatih SDH doslej. Lani je SDH dosegel 6,5-odstotni donos na kapital, dividende so znašale 487,3 milijona evrov, seveda skupaj s 35 milijoni evrov dodatnih dividend iz Telekoma in 270 milijoni evrov dividend iz NLB. Predsednica uprave SDH Lidija Glavina, ponosna na rezultate, pa je dala zbranim takoj vedeti, da do leta 2020 po prodaji bank, torej po zmanjšanju deleža finančnih naložb v portfelju, ne bodo dosegli osemodstotnega donosa.

Za prodajalca prenizka, za prodajalca previsoka

Dragonja pa se je včeraj dotaknil tudi še vroče prodaje NLB. "Najpomembnejši dosežek SDH v tem letu je uspešno izvedena prva javna ponudba delnic NLB na Ljubljanski in Londonski borzi vrednostnih papirjev. Gre za dolgo pričakovani prvi korak privatizacije NLB, ki jo je tokrat izpeljal SDH samostojno in v okviru svojih pristojnosti," je zatrdil. In dodal, da so privatizacije najtežja in politično najbolj občutljiva tema upravljanja državnega premoženja, zato tudi ob tej transakciji "ne gre brez javnih disonanc" tako v civilni družbi kot v političnem prostoru. "Dosežena cena je za prodajalca vedno prenizka, za kupca pa previsoka. Pomembno pa je, da je transakcija javne ponudbe izvedena na način, da je tečaj delnice NLB stabilen in da ima zadosten potencial za rast in kreiranje vrednosti za investitorje," je trdil Dragonja. In dodal, da izbrani način privatizacije NLB omogoča samostojno rast bančne skupine, ohranja vodenje NLB in vse ključne poslovne funkcije v Ljubljani in "daje zelo solidno osnovo za rast banke v prihodnosti".

Oceno, kaj je strateško, prepušča SDH državnemu zboru

Kdaj pričakuje spremembo strategije upravljanja državnih naložb prva dama SDH Lidija Glavina? Ponovila je, da je vse odvisno od vlade in državnega zbora, tisto, kar "je državni sekretar Dragonja povedal, je tudi tisto, kar jaz vem". Iz SDH pa so ministrstvu že sporočili svoje pripombe. In jim zaupali tudi "svoja vedenja, kje se da kaj izboljšati, saj mi s tem živimo in s tem delamo vsak dan in o operativi zaradi tega tudi več vemo". Ali naj bi tudi po novem ostalo dve tretjini kapitalskih naložb države strateških ali ne, Glavina ni želela ocenjevati. Ocena je prvovrstno politično vprašanje, Glavina jo prepušča politiki. "Klasifikacijo naložb določi državni zbor s strategijo, sam pa menim, da gre vsaj v nekaterih primerih za naložbe, ki so čisto normalno strateške, saj gre za sektorje, ki so tudi v primerljivih državah strateški. Pri nekaterih naložbah bi se dalo o tem pogovarjati, a mi se bomo kar prepustili državnemu zboru, da opravi svoje delo," je pojasnila Glavina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta