SDH ni uspel s tožbo proti italijanski družbi Meta Ventures

STA, A.L.
16.03.2021 09:41
Slovenski državni holding (SDH) ni uspel s tožbo proti italijanski družbi Meta Ventures zaradi prodaje Bie Separations in državnega deleža v družbi Meta Ingenium. Okrožno sodišče je odpravilo prepoved razpolaganja s kupnino od prodaje Bie Separations, ki jo je zahteval SDH, poroča današnje Delo. Ugotovilo je, da je SDH namerno zamolčal informacije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Košir

SDH je proti Meti Ventures in Meti Ingenium vložil tožbo za ugotovitev neveljavnosti pogodbe o prodaji državnega deleža v Meti Ingenium in predlog za zavarovanje svojih s tem povezanih terjatev z začasno odredbo. Okrožno sodišče v Ljubljani je konec lanskega leta z začasno odredbo prepovedalo razpolagati s kupnino, ki jo je Meta Ingenium pridobila s prodajo desetodstotnega deleža v Bii Separations.

Konec prejšnjega meseca pa je sodišče po ugovoru Mete Ventures in Mete Ingenium izdano začasno odredbo razveljavilo. Ugotovilo namreč je, da terjatev SDH ni izkazana niti s stopnjo verjetnosti. SDH ni izkazal prevare ali čezmernega prikrajšanja. Vendar družbi še ne moreta razpolagati s kupnino, saj odločitev še ni pravnomočna. SDH se je na sklep sodišča pritožil. Ocenjujejo, da še vedno obstajajo pogoji za zavarovanje terjatve z začasno odredbo in da argumentacija dolžnikov, s katero poskušata sodišče prepričati o nasprotnem, ne vzdrži, še poroča Delo.

SDH je junija lani 49-odstotni delež v družbi Meta Ingenium, ki je imela v lasti 10,8-odstotni delež Bia Separations, prodal italijanski družbi Meta Venture, in sicer za 2,5 milijona evrov. Nadzorni svet SDH pa je je kasneje ugotovil, da družba ni zagotovila vseh informacij o naložbah Mete Ingenium in ni razkrila poštene vrednost dolgoročnih finančnih naložb, predvsem naložbe v Bia Separations. Sodišče sicer po poročanju Dela ni sledilo njihovim navedbam, saj je ugotovilo, da so v SDH imeli informacije o predvideni prodaji, kar pa so namerno zamolčali.

Ajdovsko družbo Bia Separations je v začetku novembra 2020 prevzelo nemško podjetje Sartorius. Prevzem je bil vreden 360 milijonov evrov, od tega so Nemci 240 milijonov evrov plačali v gotovini, ostalo pa z delnicami družbe Sartorius Stedim Biotech. Nekateri slovenski mediji so bili pri tem kritični do države, da je izgubila delež omenjene kupnine, ki bi ji lahko pripadel, če ne bi prodala deleža v Meti Ingenium. Dnevnik je ocenil, da bi država glede na svoj delež in stroške morala dobiti vsaj 10 milijonov evrov, Finance so pred časom izračunale, da bi bil iztržek lahko še višji in ga ocenile na vsaj 18 milijonov evrov.

Nadzorni svet SDH je v postopku prodaje manjšinskega deleža države v družbi Meta Ingenium, ki je imela v lasti 10,8-odstotni delež Bia Separations, ugotovil določena odstopanja od standardov in postopkov SDH. Zato sta s položajev sporazumno odstopila odstopila člana uprave SDH Boštjan Koler in Boris Medica. Odstopil je tudi član nadzornega sveta Igor Kržan, ki je bil v času prodaje začasni predsednik uprave.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta