Robert Golob: Za kaos v ZD Slovenska Bistrica je odgovorno vodstvo zavoda

STA, A.L.
01.10.2024 13:00

Predsednik vlade Robert Golob je na poslansko vprašanje Jelke Godec (SDS) v zvezi s številnimi zavajajočimi izjavami, med drugim glede stanja v zdravstvu, odgovoril, da je "zdravstvena reforma v polnem teku".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Odgovornost za veliko gnečo pred ZD Slovenska Bistrica, kjer so v ponedeljek vpisovali nove paciente, pa je pripisal vodstvu zavoda.

Poslanka SDS Jelka Godec je premierju Robertu Golobu zastavila poslansko vprašanje "v zvezi s številnimi zavajajočimi izjavami". Med drugim mu je očitala, da vlada še ni izpeljala zdravstvene reforme. Navedla je, da je predsednik vlade obljubljal dostop do javnega zdravstvenega sistema na vseh nivojih.

Pri tem je omenila, da je bila v ponedeljek pred Zdravstvenim domom (ZD) Slovenska Bistrica velika gneča ljudi, ki so želeli pridobiti osebnega zdravnika. Paciente je namreč začela vpisovati nova zdravnica družinske medicine, ki je v nekaj urah zapolnila vsa mesta.

Včerajšnja gneča pred ZD Slovenska Bistrica.
Sašo Bizjak

Golob ji je odgovoril, da je za kaos v ZD Slovenska Bistrica odgovorno vodstvo zavoda, za primarno zdravstvo pa lokalna skupnost. "Vlada, tudi če bi hotela, ne more posegati v podelitev koncesij na primarnem nivoju, kot vi to zelo dobro veste, še manj pa v organizacijo dela v zdravstvenem domu," je dejal Golob.

Na ministrstvu pripravljajo številne ukrepe

Tudi ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je v današnji izjavi ob robu seje DZ dejala, da je za primarno zdravstveno raven odgovorna posamezna občina. "Vsi pa vemo, da družinskih zdravnikov ni, da jih v Sloveniji primanjkuje, da čez noč zagotovo ne bomo mogli povečati njihovega števila," je dodala.

Ob tem je poudarila, da na ministrstvu pripravljajo številne ukrepe, od povečanega vpisa na fakultete, izboljšanja standarda zdravstvenih timov v družinski medicini, do spodbud, da bi se mladi študenti odločali za specializacijo iz družinske medicine. "Trudimo se s številnimi malimi koraki," je zatrdila.

(VIDEO in FOTO) Čakajočim na zdravnika v Slovenski Bistrici, ki so več ur stali v dolgi vrsti, je zavrela kri

Po besedah Prevolnik Rupel sicer po ponedeljkovem dogajanju v Slovenski Bistrici niso opravili pogovorov s pristojnimi, saj da je za konkretno situacijo na primarni ravni odgovorna občina, ki je avtonomna pri podeljevanju koncesij, iskanju družinskih zdravnikov. "Tudi vodstvo zdravstvenega doma mora poslovati avtonomno in zagotoviti oskrbo," je dodala ministrica. Ocenila je, da prizorov, podobnim tistim v Slovenski Bistrici, ne bi smelo biti, pač pa bi moral zdravstveni dom vpisovanje organizirati drugače.

Poslanka Jelka Godec je v poslanskem vprašanju še poudarila, da so oškodovanci v lanskoletnih poplavah še vedno brez hiš. Golob je ponovil, da so jim ponudili gradnjo hiš ali odškodnino za objekte, pri čemer so skoraj vsi izbrali zadnjo možnost.

Godec je še navedla, da je predsednik vlade Golob javnost zavajal tudi glede postopka imenovanja evropskega komisarja. Golob je pri tem zatrdil, da sme vlada Evropski komisiji predlagati samo enega kandidata ali kandidatko.

Dejal je tudi, da je vlada vztrajala pri kandidatu Tomažu Veselu do njegovega odstopa. Ponovil je, da se Vesel in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen nista ujela pri viziji delovanja komisije. Pisma, ki mu ga je predsednica poslala, pa ni posredoval v DZ, ker sta se s predsednico dogovorila, da bo to storila ona, ko se bo za to odločila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta