(FOTO) Golob objavil fotografijo z ameriškim novinarjem, ki so ga Rusi izpustili tudi ob sodelovanju Slovenije

M.R.
29.09.2024 14:12

Predsednik vlade Robert Golob je pred dvema dnevoma na svojem Instagram profilu objavil fotografijo z ameriškim novinarjem Evanom Gershkovichem, ki je bil zaprt v Rusiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Golob in Evan Gershkovich 
X/VladaRS

Robert Golob je zapisal, da se je med obiskom New Yorka, kjer je med drugim govoril na zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov, srečal z vodstvom časnika Wall Street Journal. Pri tem pa je spoznal tudi novinarja Evana Gershkovicha, ki je bil zaprt v Rusiji, ki ga je obtožila vohunjenja. 

Gershkovicha so ruske oblasti vključile v izmenjavo v državah Zahoda zaprtih Rusov, med njimi sta bila tudi dva ruska vohuna, ki so ju slovenski organi konec leta 2022 prijeli v Ljubljani. 

"Gospod Gershkovich se je v svojem, pa tudi v imenu družine in časnika, zahvalil za slovensko vlogo v zgodovinski izmenjavi. Slovenija se je s sodelovanjem postavila na pravo stran, stran svobode medijev. Vrnitev Evana je bila kot 'partija šaha', velik dogodek zanj, njegove najbližje, časnik in celoten novinarski poklic," je zapisal Golob na Instagramu. 

Sredi julija je bil na sodišču v Jekaterinburgu je bil dopisniki Wall Street Journala Gershkovich obsojen na 16-letno zaporno kazen. Tožilstvo je sicer zahtevalo 18-letno kazen, ki bi jo moral prestajati v kazenski koloniji. Skupno je bil novinar v Rusiji zaprt več kot 480 dni.

Že 1. avgusta pa je bil vključen v eno največjih izmenjav zapornikov po koncu hladne vojne. 26 zapornikov so izmenjali v Ankari, vključena pa sta bila tudi ruska vohuna, ki so ju prijeli slovenski organi. Deset Rusov, vključno z dvema mladoletnikoma, je bilo predanih v zameno za 16 zapornikov iz Zahoda, ki jih je pridržala Rusija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta