Golob: Kaznovanje napada na uradne osebe je pri nas premilo, to mora ministrstvo za pravosodje prilagoditi

STA, Va
01.10.2024 12:30

Predsednik vlade je odgovoril na poslansko vprašanje Vide Čadonič Špelič (NSi) o romski problematiki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Golob je v DZ odgovarjal na poslanska vprašanja. Fotografija je ilustrativna. 
Matija Sušnik

Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič je na redni seji državnega zbora predsednika vlade Roberta Goloba vprašala, kako in kdaj bodo začeli reševati romska vprašanja. Golob je nanizal več ukrepov, ki jih izvajajo. Hkrati pa je ocenil, da je kaznovalna politika za napad na uradne osebe pri nas premila.

Poslanka Čadonič Špelič je dejala, da so Romi žrtve napačne socialne, kaznovalne in delovnopravne zakonodaje. Posledica pa je varnostna problematika na jugovzhodu Slovenije. Meni, da bi pristojni morali poseči v zakonodajo.

Golob ji je odgovoril, da se je le v določenih romskih naseljih, morda desetih od 92, varnostna problematika "razrasla čez vse meje" in je treba tam izvajati drugačno politiko, pri tem pa spomnil, da je policija v teh naseljih od poletja bistveno povečala svojo prisotnost. Poleg tega je ministrstvo septembra ustanovilo podskupino za obravnavo varnostne tematike.

Nedavni napad na policista je po besedah premierja Goloba pokazal, da je kaznovalna politika napada na uradno osebo premila. Omogoča, da je napadalec iz pripora izpuščen prehitro. Ocenil je, da je to nekaj, kar mora ministrstvo za pravosodje prilagoditi, in sicer tako, da bo napad na uradno osebo kaznovan najmanj z dveletno kaznijo. "Če tega ne bomo naredili, smo mi tisti, v tem primeru državni zbor, ki bo dovoljeval, da se napadi na uradne osebe nadaljujejo," je dejal.

Premier pretresen spričo ravnanja staršev neromskih otrok

Kriminalizirati celotno romsko populacijo je sicer krivično, je poudaril Golob. Kot je dejal, ga je pretreslo, da starši večinskega prebivalstva jemljejo pravico v svoje roke in napadajo romske otroke, ker so spodbujani s sovraštvom, ki ga širijo politiki. "Mislim, da bi to moral biti zadnji opomin, da nehamo s širjenjem sovraštva do Romov, ker to jasno pripelje do takih incidentov, kot smo mu bili priča prejšnji teden," je dejal.

Čadonič Špelič je poudarila pomen obiskovanja šol za socializacijo otrok. Golob ji je odgovoril, da s pristojnimi ministrstvi pripravljajo ukrepe za integracijo romske manjšine. Izpostavil je, da bodo razširili instrument romskega pomočnika, torej osebe, ki pomaga pri integraciji otrok.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta