Prodaja Posojilnice Bank eGen: Spodmikanje gospodarskega temelja

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
04.06.2020 06:15

Koroški Slovenci v Avstriji z nezaupanjem zrejo namero Raiffeisna, da proda njihovo zadružno banko

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posojilnica bank v britanske, morda celo ruske roke. 
SGZ

Celovški Posojilnici Bank eGen, banki slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, grozi, da jo bo večinski lastnik, skupina Raiffeisen, prodal britanskim vlagateljem. Na podlagi sprememb pravilnika bi Posojilnica Bank konec junija postala delniška družba s poklicnim upravnim odborom. Na občnem zboru sredi maja so tudi dokončno razrešili prejšnje člane častnega upravnega odbora. Tiskovna predstavnica Raiffeisen Bank International Ingrid Krenn-Ditz je sicer za časnik Kleine Zeitung dejala, da na glasovanju (še) ni bil sprejet konkreten časovni načrt za prodajo Posojilnice Bank.
Na nitki
Skupina Raiffeisen je kot večinska, 95-odstotna lastnica Posojilnice Bank v začetku maja suspendirala upravni odbor banke, ker ta brez podrobnejših informacij ni dal soglasja za spremembo zadružne banke v delniško družbo. Včeraj smo govorili z nekdanjim predsednikom upravnega odbora, zdaj pa samo še z enim od deset tisoč članov zadruge, Feliksom Wieserjem: "Ne vemo, komu bomo prodani. Ali bo kupec spoštoval dvojezični značaj naše banke, ali bo ohranil zaposlene in poslovalnice po vsej južni Koroški ..." Wieser dodaja, da imajo v Sloveniji vsaj štiri tisoč članov in tudi več tisoč kreditojemalcev. Že zato bi prodaja Posojilnice morala zanimati Slovenijo. Wieserja moti, da se je Raiffeisen, ki ima po Avstriji okoli 450 bank, odločil prav za prodajo Posojilnice, ki je tako pomembna za gmotni položaj slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem. Povedal nam je še, da se je za nakup zanimala tudi Gorenjska banka iz Slovenije, ki je v rokah srbskega poslovneža Miodraga Kostića. A Raiffeisen te ponudbe niti ni resno pregledal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta