Pri Simonitiju pripravili zahtevek za popravek članka v The Economistu: "Nesmiselne trditve za vse, ki so vsaj teden dni spremljali TV Dnevnik"

09.04.2021 20:15
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša 
TV Slovenija

Da je RTV Slovenija postala preveč neodvisna za aktualnega slovenskega premierja Janeza Janšo, ki  že več kot eno leto ustrahuje njene novinarje na družbenih omrežjih, je v torek objavil britanski The Economist. V nadaljevanju pa, da se je oblikoval trend, ko populisti v Evropi ogrožajo neodvisne javne radiotelevizije.

Zdaj so na ministrstvu za kulturo, ki ga vodi Vasko Simoniti, pripravili in na svoji spletni strani objavili zahtevek za popravek, ker članek, tako navajajo, vsebuje napačne navedbe.

Neznani avtor, piše v zahtevku za popravek, ne ve popolnoma nič o ureditvi slovenske javne radiotelevizije. Nova medijska zakonodaja ne določa, da lahko "politiki v RTV Slovenija imenujejo več članov uprave," piše naprej.

Medijski razpis da nikoli ne bo orodje politike, saj veljajo stroga pravila za dodeljevanje sredstev zasebnim medijem. "To potrjuje medijski razpis za leta 2020, ko sredstev ni dobil skoraj nobeden medij iz desnega svetovnonazorskega spektra, medtem ko so levji delež sredstev dobili veliki mediji, ki so izrazito protivladni."

"RTV Slovenija je neodvisna in na noben način neposredno povezana z vlado, niti vlada (posredno ali neposredno) ne more odpustiti kogarkoli, ki je tam zaposlen. Na RTV Slovenija ni bilo prav nobenih napovedi o zmanjšanju števila zaposlenih. Nasprotno. Število zaposlenih je v zadnjem času znatno naraslo, vlada pa je RTV Slovenija lani namenila dodatne milijone evrov, da bi lahko javna radiotelevizija med pandemijo covid-19 normalno delovala," pišejo The Economistu na MK. 

In da so trditve, da se želi novinarje javne radiotelevizije utišati, "nesmiselne za vse, ki so kdaj vsaj teden dni preživeli v Sloveniji in vsak večer spremljali TV Dnevnik". "Vsakemu neodvisnemu gledalcu je hitro jasno, da je RTV Slovenija izrazito politično levo usmerjena in pretežno protivladna." 

Zgroženi so, da ugledni medij, kot je The Economist, nekoč zaščitni znak zanesljivih in nepristranskih informacij, objavi "tako očitno napačne informacije, da bi jih bilo mogoče zlahka zavreči že s petminutnim guglanjem" ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta