(PREVERILI SMO) Kako je s ponudbo računalnikov pri nas? Manjša je izbira določenih prenosnikov

Gregor Grosman Gregor Grosman
10.11.2020 12:32

Vnovična uvedba šolanja na daljavo je znova povečala prodajo osebnih računalnikov, ki jih potrebujejo učenci in dijaki. Prenosnikov in namiznih računalnikov. Ker nam je nekaj bralcev sporočilo, da za svojega otroka niso mogli najti ustreznega modela, predvsem takšnega v nižjem cenovnem razredu, smo preverili, kakšna je trenutno ponudba na tržišču.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

"Že zadnjih nekaj tednov opažamo povečano zanimanje za nakup prenosnih računalnikov. Kupci v večjem obsegu povprašujejo tudi po namiznih in tabličnih računalnikih, vendar so stopnje rasti nižje kot pri prenosnih računalnikih. Zanimanje se je povečalo predvsem po oktobrskem delnem zaprtju vzgojno-izobraževalnih ustanov in uvedbi šole na daljavo, številna podjetja pa so v zadnjem mesecu za svoje zaposlene znova uvedla delo od doma in so posledično potrebovala dodatne računalnike, tiskalnike, monitorje in ostalo računalniško opremo," so nam pojasnili v družbi Big Bang. Izpostavljajo, da je pomembno, da kupci najdejo računalnik s pravimi specifikacijami za konkretne potrebe in zmožnosti posameznika. 

Ker računalnike kupujemo za daljše obdobje, kupcem priporočajo, da izkoristijo možnost in se pred nakupom posvetujejo z strokovnjaki. "Nabor različnih izdelkov na trgu je zelo velik, posledično pa je težko najti pravi izdelek, ki bi ustrezal dejanskim potrebam posameznika. Kot opažamo, na trgu že primanjkuje nekaterih računalnikov in ostalih artiklov, vendar imamo v Big Bangu dovolj lastne zaloge računalnikov v vseh cenovnih razredih," je dodal Uroš Mesojedec, glavni izvršni direktor družbe. 

Ponudba ni tako široka, kot bi si želeli

Pri spletnem trgovcu Mimovrste pojasnjujejo, da predvsem v segmentu cenovno ugodnih prenosnikov ponudba ni tako široka, kot bi si želeli, "ampak še vedno je izbira dobra in tedensko dobivamo prenosnike". Pri osebnih računalnikih zaenkrat ne beležijo težav z dobavnostjo, so nam še odgovorili, pri All in One napravah pa je zgodba podobna kot pri prenosnikih. Izpostavljajo, da imajo v spletni trgovini kljub temu kar nekaj izbire.

Profimedia

V podobni situaciji so v trgovini Second Option, kjer opozarjajo, da prenosnikov in stacionarnih računalnikov primanjkuje že na svetovnem trgu. "Pomanjkanje ni samo težava Slovenije, celotna Evropa se spopada s tem." Vseeno čisto prazna skladišča še niso, dodajajo pri Second Option: "Vedno se kaj najde. Zaloge so kar pošle, a še zmeraj lahko za vsakogar najdemo kak izdelek." Opažajo sicer, da je razmerje med prodanimi prenosniki in namiznimi računalniki 5 proti 1 v prid prenosnikov. Najbolj kupci povprašujejo po prenosnikih v cenovnem razredu med 700 in 800 evrov, na zalogo redno dobivajo nove, trenutno jih imajo na zalogi nekaj deset kosov. Opazili so še, da se cene naprav višajo. "Naprave, ki so prej stale 500 evrov, stanejo sedaj 700. Določeni cenovno ugodni modeli trenutno zagotovo ne bodo prišli tako hitro, kot so včasih," so še dodali. Dražje prenosnike je mogoče lažje dobiti.

Večje količine novih naprav naj bi svetovni dobavitelji napovedovali šele za sredino meseca decembra. Kot piše The Verge, naj bi si proizvajalci računalnikov od spomladi, ko je proizvodnja osebnih računalnikov upadla za 12,3 odstotka, medtem sicer že opomogli. Analitik Ishan Dutt ob tem ugotavlja, da so dobavitelji napolnili zaloge, tako poslovni kot zasebni uporabniki pa v prvi vrsti povprašujejo po prenosnih računalnikih. Vlaganja v IT opremo, kamor sodijo tudi investicije v osebne računalnike, pa bodo po mnenju Dutta glavno gonilo gospodarskega okrevanja po pandemiji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta