Preiskovalna komisija DZ o politizaciji policije bo na zaslišanje vabila Janšo, Hojsa, Olaja, Bobnarjevo ...

Miha Raičevič
17.09.2021 17:54
Preiskovalna komisija DZ, ki preiskuje domnevno politizacijo policije, je danes sprejela dokazni sklep, v katerem je opredelila nabor ljudi, ki jih bodo povabili na zaslišanje. Na njem so aktualni in nekdanji vodstveni kadri policije, med politiki pa tudi notranji minister Aleš Hojs in premier Janez Janša, je dejal predsednik komisije Rudi Medved.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
Robert Balen

Nabor vabljenih so oblikovali na podlagi dokumentacije, ki so jo dobili od policije, vlade, ministrstva za notranje zadeve in še nekaterih ustanov, je poslanec LMŠ Rudi Medved dejal v izjavi za novinarje po današnji prvi redni seji preiskovalne komisije o ugotavljanju morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma političnega vmešavanja v delo policije in vplivanja na predkazenske in druge postopke.

Na seznamu je 30 ljudi, med njimi so zdaj že bivši direktorji oziroma vodje oddelkov znotraj policije, tudi aktualni in nekdanji generalni direktorji policije Anton Olaj, Anton Travner, Andrej Jurič in Tatjana Bobnar, ter šefi Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), med njimi Petra Grah Lazar, Darko Muženič in Igor Lamberger. Na seznamu sta tudi vodja kriminalistične policije in Policijske uprave Ljubljana. Na seznamu pa so tudi politiki, poleg omenjenih Janeza Janše in Aleša Hojsa je Medved izpostavil še državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Franca Kanglerja, pa tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Zaslišanja bodo začeli oktobra, "z relativno hitro dinamiko", da bi še pred koncem leta komisija sprejela vmesno poročilo, je dejal Medved, ki je navedel, da se v prvi fazi ukvarjajo predvsem z razmerami v NPU. "Naš fokus je usmerjen tudi v preiskave, denimo o poslih nakupov zaščitne opreme v epidemiji covida-19, ker obstajajo indici, da se te preiskave zelo prefinjeno onemogoča in zavira," je dodal.

"Domneve se očitno potrjujejo"

Po njegovih besedah se namreč vse domneve, ki so jih izrazili ob ustanovitvi komisije, "očitno potrjujejo". "Gre za podrejanje policije aktualni politiki, za najrazličnejše manevre, kako ovirati preiskave, v katerih so udeleženi predstavniki vlade ali stranke SDS, NPU so praktično demontirali in zdaj ga zasipajo z minornimi zadevami, da se ne bi ukvarjal s tem, zaradi česar je bil ustanovljen," je naštel in izrazil prepričanje, da bo preiskovalna komisija v nadaljevanju dela lahko marsikaj javno razgalila in potrdila postavljene hipoteze.

Zatrdil je namreč, da je stanje v sistemu policije zaskrbljujoče, če ne alarmantno, "politika že dolgo ne pušča več le prstnih odtisov, ampak globoke sledi". "To nam pritrjujejo mnogi, ki se obračajo na nas, odkar je začela z delom preiskovalna komisija, in so zaposleni v sistemu policije. In skupni imenovalec tega, kar povedo, je, da stanje v policiji še nikoli ni bilo slabše kot sedaj," je dejal Medved.

Ob tem pa je priznal, da se mnogi od teh nikoli ne bodo znašli kot priče pred komisijo, ker si ne upajo. "V sistemu policije vladajo nezaupanje, sumničenje in tudi strah," je pojasnil.

Opozoril je še, da v policiji v času aktualne vlade poteka izrazita negativna kadrovska selekcija, strokovne kadre, ki za to oblast niso primerni, pa se na vseh nivojih menjuje in premešča. Številne v Tacen, kjer pravzaprav nimajo kaj početi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta