Podporniki reaktivacije naborništva v manjšini

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
04.03.2020 19:53

Predlog SDS o ponovni uvedbi naborništva na današnji razpravi kot primeren za nadaljnjo obravnavo poleg predlagateljev ocenili zgolj v Desusu in SNS.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za ustreznost predloga novele v prvem branju zadošča navadna večina.  
Slovenska Vojska

Partnerice nastajajoče vlade Janeza Janše so se v koalicijski pogodbi zavezale k ponovni uvedbi naborniškega sistema, a že pred novimi političnimi razmerami, januarja so v SDS predlog vložili v parlamentarno proceduro. Predlagatelji so takrat pojasnili, da bi bilo treba uvesti šestmesečno služenje vojaškega roka, ker da "število stalnih pripadnikov ne zadošča več niti za obrambo Slovenije v primeru vojaškega napada niti za učinkovito delo v miru". Vojaški rok bi trajal šest mesecev, če bi se kdo odločil za civilno služenje vojaškega roka, pa dvakrat več. Vojaški obvezniki bi postali s 17. letom, praviloma pa služenje pričeli z dopolnjenim 19. letom. Zakon naj bi začel veljati prvega septembra letos. A po današnji razpravi v državnem zboru je jasno, da predlogu niso naklonjeni v večini poslanskih skupin.
Mahnič: Dve leti imamo
"Treba je vedeti, da je bil ta zakon vložen, še preden je odstopil predsednik vlade Marjan Šarec. Zdaj bo treba naborništvo uvesti tako, da se bomo vse štiri stranke dogovorile, na kakšen način," je ob robu seje povedal poslanec SDS Žan Mahnič. Če bo predlog novele zakona o vojaški dolžnosti, o katerem bodo glasovali danes, končal zakonodajno pot, bo to pač naloga nove koalicije, je dejal. "Dve leti imamo, da to naredimo, v koalicijski pogodbi je to zapisano, partnerji so podpisali in tukaj ni nobenih dilem," meni in še ocenjuje, da bi bila konsolidacija Slovenske vojske ključen doprinos uvedbe naborniškega sistema. Kot je dejal, bi po podatkih ministrstva za obrambo ponovna uvedba naborništva predstavljala finančno obremenitev v višini 33 milijonov evrov letno.

Miha Kordiš: "Smo proti prisilnemu trpanju ljudi v represivne državne aparate."
Robert Balen
Žan Mahnič: "Gre za finančno obremenitev v višini 33 milijonov evrov letno."
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta