PODIM 2019: Zagonska podjetja pod Pohorjem

Srečko Klapš Srečko Klapš
21.05.2019 20:10

Na konferenci Podim okoli tisoč udeležencev iz regije Alpe-Adria in z Zahodnega Balkana. Zanimanje vlagateljev in tveganega kapitala za startupe v fazi rasti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Finalisti letošnje Podim konference. 
Igor Napast

Na letošnjem tehnološkem dogodku, konferenci Podim, se je zbralo več kot 160 startupov iz tridesetih držav. Župan mestne občine Maribor Saša Arsenovič je v otvoritvenem nagovoru udeležencem dejal, da je cilj njegovega županstva v mesto pripeljati tuje investitorje in naložbe ter mlada inovativna podjetja. "Maribor je varno mesto, na odlični lokaciji, kar omogoča učinkovito logistiko, obkroža pa ga narava, iz katere je mogoče uživati lokalno hrano in proizvode. Ker je vse na dosegu roke, je pomemben tudi prihranek časa," je dejal župan Arsenovič in napovedal ustanovitev mednarodne šole, ki bi lahko bila dodatni motiv za prihod podjetnikov.
Dodal je še, da je naša prednost tudi izobražen in usposobljen kader, med podjetniškimi priložnostmi pa vidi spremembe na področju mobilnosti, revitalizacijo nekaterih mestnih predelov in krožno gospodarjenje. Z udeleženci konference je delil tudi osebno podjetniško izkušnjo, ko je, kot je dejal, že leta 1989 ustanovil svoje prvo podjetje. Ker takrat še ni bilo množičnega financiranja in poslovnih ekosistemov, se je zanašal na svojo idejo in na družino. "Večkrat na tej poti sem tudi padel, a se zmeraj pobral in se iz padcev vedno znova kaj naučil," je še dejal Arsenovič. Dodal je, da se je naučil, kako izgubljati v športu, in tudi to, kako ne obupati, se pobrati in iti naprej, kar naj bo vodilo tudi podjetnikom.

Male regije se morajo neprestano boriti na trgu

Na okrogli mizi o potencialih regije je direktorica Slovenskega podjetniškega sklada Maja Tomanič Vidovič dejala, da je dobro, da smo mala regija, ker se moramo neprestano boriti za obstanek na trgu. Kljub različnosti nas z narodi v regiji družijo skupne korenine, kar nadgrajujemo v tako imenovani ekonomiji družbe, in jih usmerjamo v kreativnost. Krisztina Toth (Startup Europe CEE in Western Balkan Network) je dodala, da je moč regije tudi v različnosti idej in moči inovativnosti 13 ekosistemov, ki jim je težko najti skupni imenovalec, zato dajejo kreativne rešitve. Tanja Sternbauer iz Female Founders Globala pa je dodala, da podjetnice izmenjujejo ideje med ustanoviteljicami startupov na globalni ravni in jih prenašajo v regijo.
Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti je dejal, da je Podim najbolj pomembna konferenca v tem delu Evrope in da je država prisluhnila startup ekosistemu, poenostavila zaposlovanje tujcev, pripravlja tudi možnost video indentifikacije. Po drugi strani pa v Evropi zaostajamo za ZDA v tako imenovani "scaleup" fazi, ko je treba razvoj uspešnih startupov podpreti z dodatnim kapitalom.

Vse več zanimanja zasebnega kapitala

Da se za startupe zanima tudi zasebni kapital, je potrdil vlagatelj Gregor Rebolj, ki je predstavil pet milijonov evrov vredni sklad SGF II. "Ta kapital izhaja iz uspešnih slovenskih podjetniških zgodb, kot so Cosylab, Flaviar, Iconomi, Mimovrste, Outfit7 in Zemanta," je dejal Rebolj. Ko smo ga povprašali, kakšen donos s partnerji pričakujejo, je odgovoril, da se običajno od desetih naložb ena ali dve obrneta tako, da pokriješ vložek, če pa še naprej dobro delajo, pridejo tudi donosi. Konference Podim se je udeležil tudi partner sklada Fil Rouge Capital Julien Coustaury, ki bo v hrvaške startupe v prihodnje investiral kar 42 milijonov evrov. "Prijave za prvi pospeševalniški program že sprejemamo, Podim pa vidimo kot platformo za pregled dobrih naložbenih priložnosti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta