Počivalšek: Če bo treba, bomo pomagali tudi trgovcem z gorivi

STA, A.L.
23.03.2022 16:11

Nekateri lastniki manjših črpalk so minuli teden povedali, da jim veletrgovci bodisi goriva ne prodajo bodisi je gorivo tako drago, da poslujejo z visoko izgubo, tako da jih je več prenehalo prodajati gorivo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Gospodarsko ministrstvo spremlja razmere na trgu pogonskih goriv in bo, če bo treba, pomagalo tudi trgovcem z gorivi, glede težav nekaterih manjših črpalkarjev, potem ko je vlada navzgor omejila ceno bencina in dizla, pravi minister Zdravko Počivalšek. Težava ni v pomanjkanju goriva, ampak v njihovih pogodbah z velikimi dobavitelji, meni.

"Razmere spremljamo, obveščeni smo, da se na tem področju dogajajo odkloni. Verjamem, da bodo veliki trgovci resno vzeli svoje obveznosti do teh (manjših), ki jih oskrbujejo, ker so od države dobili zagotovilo, da bomo korektno upoštevali obe strani - in prodajno in nabavno," je danes na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju dejal gospodarski minister Počivalšek.

Dodal je, da pa ne morejo na osnovi enega tedna - vlada je najvišjo drobnoprodajno ceno dizelskega goriva in 95-oktanskega neosvinčenega bencina določila s 15. marcem - na trg posegati z dodatnimi ukrepi.

Na osnovi gibanja cen v 30 dneh bodo reagirali

Spomnil je, da so cene omejili, ker je bilo treba umiriti dogajanje na trgu, to pa so po njegovih besedah storili v korist tako prebivalstva kot gospodarstva. Ukrep je začasen, sprejet je za 30 dni.

Nabavne cene goriva so po njegovih besedah v času po omejitvi drobnoprodajnih cen najprej nekoliko padle, nato pa nekoliko narasle, a niso še nad cenami, ki so veljale ob omejitvi. "Na osnovi gibanja cen v 30 dneh bomo reagirali in, če bo treba, pomagali tudi trgovcem," je napovedal.

Razlog za težave, ki jih imajo nekateri manjši trgovci, po njegovih besedah ni v pomanjkanju naftnih derivatov, ampak v poslovnem odnosu med večjimi dobavitelji in manjšimi trgovci. "Dobavne vire si ureja vsak sam, pogoji in način plačila, cene so določeni v medsebojnih kratko- in dolgoročnih pogodbah. Ministrstvo teh pogodb in poslovnega odnosa ne pozna in ni pristojno za poseganje v te odnose," je dejal Počivalšek, a izrazil upanje, da se bodo "zadeve uredile tudi v oskrbnem smislu" med tremi velikimi in nekaterimi manjšimi trgovci.

Nekateri lastniki manjših črpalk so minuli teden za časnik Finance povedali, da jim veletrgovci bodisi goriva ne prodajo bodisi je gorivo tako drago, da poslujejo z visoko izgubo, tako da jih je več prenehalo prodajati gorivo.

Počivalšek je danes še dejal, da ker ne gre za fizično pomanjkanje goriva, ne morejo ukrepati s sprostitvijo goriva iz blagovnih rezerv.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta