Po rekordnem številu okužb: "Strogih ukrepov ne moremo izvesti, dokler ne razglasimo epidemije"

Vida Božičko
11.09.2020 12:24

V četrtek so v Sloveniji opravili rekordno število testiranj in potrdili 108 okužb. To je do zdaj najvišja številka, a zaostritev ukrepov zaenkrat ne bo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jelko Kacin
Nebojša Tejič/STA

Število okuženih v enem dnevu je prvič preseglo sto, a pristojni ne bodo zapirali šol, niti zaenkrat ne razmišljajo o drugih strožjih ukrepih. "Jesenski val se nam sicer dogaja že pred jesenjo, zmogljivosti pristojnih inštitucij se krepijo, pomembno pa je tudi, da se vsi držimo trenutno veljavnih ukrepov," je povedal vladni govorec za Covid-19 Jelko Kacin. Kot je še dejal, je ključno sodelovanje z epidemiologi, saj brez identifikacije virov okužbe ne moremo zamejiti širjenja in zaščititi najbolj ranljivih članov družbe.  

Zapiranja ne bo, če ni razglašena epidemija 

Število primerov se povečuje po vsej Evropi, Sloveniji zaenkrat kaže dobro, a kot pravi Kacin, v primeru povečanja ne bomo osamljen otok. Če bo potrebno, bodo zato sledili dodatni ukrepi. "Strogih ukrepov zapiranja občin, šol in podobnega ne moremo izvesti, dokler ne razglasimo epidemije. Tega za zdaj ni naredila nobena evropska država. Če bodo to storile naše sosede, bomo tudi mi, ampak zaenkrat ne kaže v to smer," je dejal. 

Čakanje na rezultat največ dva dni 

Večje število okužb imamo tudi zaradi večjega števila testov, ki smo jih izvedli. "Hitri testi so ključni, želeli bi skrajšati čas med testiranjem in čakanjem na rezultate s štirih na dva dni," je povedal dr. Mario Fafangel iz NIJZ. S tem se namreč prepreči dodatno širjenje in stanje lažje kontroliramo. Kapacitete so sicer omejene, zato je toliko bolj pomembno, da se vsi zavedamo tudi svoje vloge. “Higiena, maske, distanca in aplikacija. To je tisto, kar lahko naredi vsak,” je še dejal Fafangel.  

Dodatni klicni center 

"Pomembno je, da smo naredili klicni center v Ljubljani, v rekordnem času smo ga postavili. Približno petnajst študentov medicine tam pridno dela pod nadzorom specialista. Včeraj so obravnavali čez petdeset primerov," je povedal Fafangel in nadaljeval, da bodo kapacitete še širili. Razmišljajo namreč tudi o sekundarnem klicnem centru na drugi lokaciji. "Dokler nimamo cepiva, bomo naredili vse, da virus nadzorujemo,” je povedal. 

Po desetem dnevu malo tveganje za okužbo 

V noči s sobote na nedeljo se karantena s 14 dni znižuje na 10. Ministrstvo za zdravje še ni podalo navodila, ali to velja tudi za tiste, ki že imajo izdano karanteno pod starimi pogoji. Pojasnila še čakamo. Skrajšanje karantene sicer pomeni nekoliko večje tveganje, a ne bistveno, pa je prepričan Fafangel: "V desetih dneh zboli večina, po desetem dnevu le še sedem odstotkov primerov. To pomeni manj kot deset na mesec, kar ni veliko." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta