Po pritiskih Antona Olaja sindikat policistov Slovenije zbral več kot 5000 podpisov

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
13.12.2021 15:25

Kristjan Mlekuš, predsednik sindikata, pravi, da bodo podpise za podporo predlogu novele zakona o delovnih razmerjih v državni zbor vložili pred rokom, ki je 10. januarja prihodnje leto

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kristjan Mlekuš je bil s spornim opozorilom pred dnevi kaznovan tudi sam.

Andrej Petelinšek

Do sobote je trajalo 60-dnevno zbiranje podpisov volivcev za podporo predlogu novele zakona o delovnih razmerjih, kot jo predlaga Sindikat policistov Slovenije (SPS). Kot je za Večer povedal Kristjan Mlekuš, predsednik SPS, jim je uspelo zbrati več kot potrebnih 5000 podpisov, končna številka pa bo znana, ko preštejejo še vse glasove zadnjih dni, ko so številke oddanih podpisov kar poskočile. Kot so oktobra ob začetku kampanje pojasnili v SPS, so se za predlog novele odločili zaradi izrekanja opozoril pred odpovedjo delovnega razmerja, ki so se v policiji izrekala v zadnjem letu in so po mnenju sindikata prešla vse meje. Da je treba onemogočiti zlorabo tega instituta, so povedali. Povod za njihovo odločitev so bili pritiski generalnega direktorja policije Antona Olaja zaradi dogodkov, povezanih z varovanjem alternativne proslave v Ljubljani ob dnevu državnosti, ko so policisti odstranili tako imenovane rumene jopiče, ki so prišli na prizorišče provocirat. Kasneje sta, po Olajevem zaradi neenakopravne obravnave, dva od vodilnih policistov prejela omenjeni opozorili, saj policija ni ukrepala zoper druge protestnike. Sindikalisti problematičnost izrekanja opozoril vidijo predvsem v tem, da se posameznik na ta ukrep ne more pritožiti, podati zagovora ... in da je torej ta ukrep vzvod delodajalcev, da zaposlene ustrahujejo.

Da potrebne podpise predložijo državnemu zboru, imajo zdaj čas do 10. januarja prihodnje leto. "Glede na predpisano proceduro sprejemanja zakona pričakujemo, da bo o našem predlogu odločal novoizvoljeni državni zbor," je dejal. V proceduri sta namreč še dva predloga sprememb zakona, ki se nanašata na zakon o delovnih razmerjih, po poslovniku pa je treba najprej obravnavati te pobude. "Zahvalil bi se civilni družbi in sindikatom, ki so podprli naša prizadevanja," je ob koncu še dodal Mlekuš. Med zadnjimi zaposlenimi v policiji, ki so prejeli opozorilo, sta bila prav predsednika obeh sindikatov, poleg Mlekuša tudi predsednik Policijskega sindikata Slovenije Rok Cvetko. Olaj naj bi jima očital, da s svojimi nastopi v javnosti povzročata policiji veliko moralno škodo, zato jima je izrekel ukrep, ki velja leto dni. Če bo Olaj ocenil, da v tem času še zmeraj kršita pogodbene in druge obveznosti iz delovnega razmerja, lahko oba ostaneta brez službe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.