zadnje objavljene

pogledi

več
Lucrezia Reichlin, nekdanja direktorica za raziskave pri Evropski centralni banki, profesorica ekonomije na Londonski poslovni šoli, Project Syndicate

mnenje

več

Plače politikov: Nataša Pirc Musar dobila prvo celomesečno izplačilo, Igor Zorčič ne bo več na nadomestilu ...

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
22.02.2023 12:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Januar 2023 je bil prvi polni mesec Nataše Pirc Musar v predsedniški palači. Plača predsednice v najvišjem plačnem razredu: 6.224,10 evra bruto.   
Robert Balen

Za prvi polni mesec na funkciji predsednice republike, letošnji januar, je Nataša Pirc Musar prejela 6.224,10 evra bruto plače. Neto zneska v uradu predsednice ne razkrivajo. Bivši predsednik republike Borut Pahor pa je za januar dobil prvo celomesečno nadomestilo v višini 80 odstotkov predsedniške plače, kar je pomenilo 5.039,09 evra bruto. Predsednik vlade Robert Golob je pri februarskem izplačilu za januar dobil 6.280,18 evra plače bruto. Tu je tudi neto znesek: 3.927,81 evra. Urška Klakočar Zupančič, predsednica državnega zbora, je januarja zaslužila bruto 6.018,53 evra. Njen predhodnik, bivši predsednik parlamenta Igor Zorčič, pa je še enkrat dobil (od vseh najvišje) nadomestilo plače: 4.578,86 evra bruto.

Prejšnjemu predsedniku državnega zbora Igorju Zorčiču se tri četrt leta od parlamentarnih volitev pravica do nadomestila poslanske plače zaključuje.
Robert Balen

Bivši poslanci na podaljšku nadomestila 

Generalno nadomestilo kot pravica po koncu mandata ni daljše kot šestmesečno, a to se spremeni, če je poslanec v DZ več mandatov ali če čaka na izpolnitev pogojev za upokojitev. Pri izplačilih za januar je bilo na plačilni listi državnega zbora skupno sedem bivših poslancev: ob Zorčiču še Violeta Tomić pa Marko Pogačnik, Marijan Pojbič, Jani Möderndorfer, Jurij Lep in Branislav Rajić. Jurij Lep bo na nadomestilu do aprila, še mesec dlje pripada bivšim poslancem Marku Pogačniku (3.822,29 bruto), Janiju Möderndorferju (3387,93 evra bruto) in Marijanu Pojbiču (3.397,98). 

Dodatni ministri, daljši plačni seznam    

Prvi minister na čelu novega ministrstva za solidarno prihodnost Simon Maljevac je za zadnji teden januarja, torej za čas od uveljavljene rekonstrukcije vlade do konca meseca, dobil bruto 1.563,43 evra plače. Za prve tri tedne januarja, ko je bil še državni sekretar pri ministru za delo in podpredsedniku vlade Luki Mescu, pa bruto 3.706,84 evra.

Mandat državnih sekretarjev na ministrstvu za solidarno prihodnost sta Luka Omladič in Klemen Ploštajner začela z bruto plačo 1.183,90 evra (prvi) oziroma 1.118,54 evra. Toliko je bil v plači vreden njun teden od 25. do 31. januarja.  

Simon Maljevac, prej državni sekretar pri Luki Mescu, je poslej minister za solidarno prihodnost. 
Robert Balen

Ministrstvo za digitalno preobrazbo, ki je bilo prej vladna služba, ima zdaj dva državna sekretarja, novi je Miroslav Kranjc in za en januarski teden je zaslužil 1.198,41 evra bruto. Nova ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je januarja zaslužila 5.468,51 evra bruto, po novem minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer, čigar državna sekretarka je Bratušek bila do rekonstrukcije in razširitve vlade, pa za en teden januarja, odkar vodi nekoliko predrugačen resor, 1.587,93 bruto (neto 1.180,82) plus bruto 4.235,06 (neto 2.677,02) do 25. januarja, kolikor je bil infrastrukturni minister. 

Šolstvu po novem ministrujeta dva: Igor Papič je minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije, njegov bivši državni sekretar Darjo Felda pa novi minister za vzgojo in izobraževanje. Felda je januarja zaslužil 5.683,25 bruto, Papič pa malo več: bruto 4.339,60 plus 1.627,14 za teden po rekonstrukciji vlade.

Na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj, pri ministru Aleksandru Jevšku, je novi kader bivša ministrica Andreja Katič. Poslej je Velenjčanka državna sekretarka za regionalni razvoj in za zadnji teden januarja je dobila 1.194,79 evra bruto plače.

Andreja Katič zdaj plačo dobiva kot državna sekretarka za regionalni razvoj.
Robert Balen

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ki je do včeraj začasno vodila še ministrstvo za notranje zadeve, je januarja zaslužila 5.787,05 evra bruto,  to je v netu znesku bilo 3.376,08. Bivša poslanka, državna sekretarka Tina Heferle, ki na tem mestu ostaja tudi s prihodom novega notranjega ministra Boštjana Poklukarja, je februarja za mesec prej prejela 5.016,83 evra bruto plače ...  

Edini bivši minister, ki v čakanju na pogoje za upokojitev še prejema nadomestilo plače, je Andrej Šircelj. Za januar je bivši finančni minister dobil bruto 4.677,90 evra. 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?