Pivčeva: Ni bojazni, da bi zmanjkalo hrane, in niti potrebe po kupovanju prevelikih količin

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
20.03.2020 16:13

Osnovnih živil v Sloveniji je dovolj, zagotavlja kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. Težave bi se lahko pojavile pri kateri od dobaviteljskih poti, a imajo že pripravljene rezervne scenarije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Hrane je dovolj," je danes vnovič zagotovila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec. V kolikor bi zmanjkalo katere od kategorij posameznih živil, naproša za strpnost in spremembo kakšne prehranske navade. Ob tem je Pivčeva zagotovila, da razmere budno spremljajo: "V tem trenutku je ključno, da se nam ne pretrga kakšna od preskrbovalnih verig." Za te primere že imajo pripravljene rezervne scenarije. V primeru motenj pri pretoku blaga iz Italije, ki je velika dobaviteljica svežega sadja za Slovenijo, je kot rezervni scenarij omenila Madžarsko. Ministrica je sicer izpostavila, da ni nobene potrebe po nakupovanju večjih količin hranil, je pa dobro opraviti nakup za nekaj dni v izogib prepogostemu odhajanju v trgovine.
Med ukrepi, ki jih je v pomoč kmetijskim gospodarstvom v minulih dneh sprejela vlada, je Pivčeva izpostavila, da bo lahko ministrstvo za kmetijstvo z odločbo v upravnem postopku določilo začasnega upravljalca kmetijskega gospodarstva, če člani kmetije ali zaposleni na kmetiji zaradi posledic virusa ne bodo zmožni dela. Začasni upravljavec bo imel enake pravice in dolžnosti kot nosilec kmetijskega gospodarstva ter tudi pravico do mesečnega denarnega nadomestila od začetka začasnega upravljanja kmetijskega gospodarstva. Je pa ministrica pojasnila: "Pojavilo se je vprašanje, ali upravljavec sme prodajati izdelke ali živino oziroma druge stvari, s katerimi kmetija posluje. Začasni upravljavec nima lastninske pravice, ampak zgolj upravlja s kmetijo in prodaja lahko samo s soglasjem lastnika oziroma nosilca kmetijskega gospodarstva." Ob tem je dejala, da je v teh trenutkih naš trg s prehranskimi izdelki odvisen od naših pridelovalcev, tudi zato je potrebno omogočiti, da kmetije v primeru bolezni lahko delujejo nemoteno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta