Petrovec o tem, da morda prihaja rešitev za tiste, ki imajo težave z odvzemom brisa iz nosno-žrelnega predela

A.L.
12.01.2021 12:24
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tamino Petelinšek/sta

Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec je na današnji novinarski konferenci povedal, da na inštitutu za mikrobiologijo spremljajo ne samo pogostost okužb, ampak tudi viruse, ki povzročajo stanje, v kakršnem smo sedaj. "V zadnjem mesecu in pol intenzivno spremljamo tudi to, kateri sevi virusa se v Sloveniji pojavljajo," je pojasnil Petrovec in dodal: "V res napornih raziskavah, s katerimi se ukvarjajo visoko specializirani raziskovalci, smo ugotovili, da od oktobra do konca leta ni bilo zaznati tako imenovane angleške različice virusa, ni bilo zaznati niti druge problematične različice, ki jo imenujejo južnoafriška.To je pravzaprav zelo dobra novica, saj vemo, da se obe različici virusa širita še hitreje, še uspešneje, tako da lahko rečemo, da vsaj v osrednjem delu to ni bil razlog za takšno stanje epidemije, kot ga trenutno imamo."

Po besedah Petrovca se je z uvedbo antigenskih testov zelo povečala zmožnost testiranja. "Ko gledamo številke testiranih, so te vsak dan večje, kar je za spremljanje in blaženje posledic epidemije ključnega pomena." Strokovna skupina se ves čas zavzema za to, da bi bilo testiranje čim bolj dostopno, da lahko ljudje kadar koli preverijo svoje zdravstveno stanje. 

Poziva k cepljenju

V laboratorijih ves čas potekajo tudi raziskave, kakšne teste bi še lahko ponudili, v kratkem lahko pričakujemo tudi kakšne izboljšave, boljše teste in informacije o tem, kako so ti testi v resnici zanesljivi, pravi Miroslav Petrovec. Dodaja, da se ob tem veselijo tudi novih testov, ki bodo primernejši za otroke ali za tiste, ki imajo težave z odvzemom brisa iz nosno-žrelnega dela. "V kratkem času pričakujemo morda tudi kakšne druge načine odvzema, o katerih se je že govorilo, na primer grgranje. Trenutno še ne moremo govoriti o rezultatih tega, ker raziskave še potekajo. Mislim, da bomo o tem lahko kmalu govorili in to možnost ponudili drugim."

Petrovec ob tem vse, ki imajo možnost, predvsem pa zdravstvene delavce, poziva, naj možnost cepljenja, če je ta ponujena, izkoristijo. To je edini način, da bomo kos epidemiji, je prepričan. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta