(OUTSOURCING) Tudi čistilke so lahko redno zaposlene

Kristina Božič
13.10.2019 20:47

Osnovna šola Šoštanj je izkoristila novosti v javnonaročniški zakonodaji in izločila zunanjega izvajalca čiščenja zaradi kršitev delavskih pravic. A šola vztraja pri outsourcingu, četudi vse osnovne šole v mestni občini Velenje dokazujejo, da ni le možno, ampak je tudi dobro, če so čistilke in čistilci zaposleni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Marca so v vzgojne in izobraževalne zavode, srednje in osnovne šole z ministrstva za izobraževanje, ki ga vodi Jernej Pikalo, poslali dopis. V njem so vodstva šol pozvali, naj ne najemajo zunanjih izvajalcev za dela, ki jih redno potrebujejo, in naj neposredno zaposlijo čistilke in čistilce ter druge delavce in delavke, katerih delo šole redno potrebujejo.
Isti mesec je tudi petnajst delavskih in sindikalnih organizacij objavilo javni poziv z enakim sporočilom. Med podpisniki je bil tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, ki je poleti še en poziv poslal na Osnovno šolo Šoštanj, ko so tam objavili javni razpis za storitve čiščenja.

Nedopustno zaradi kršitev delovnega prava

Šola se je septembra odločila, da je zavrnila obe prejeti ponudbi zaradi nedopustnosti. V odločitvi so vidni tudi učinki nove javnonaročniške zakonodaje, ki predvideva dodatna varovala za zagotovitev spoštovanja delavskih pravic, če nove določbe zakona javni naročniki le vzamejo resno in vsebinsko. "Da, v merila smo vključili socialno merilo in s tem ravnali bolj socialno," nam je pojasnila ravnateljica Majda Zaveršnik Puc.

V petek objavili nov javni razpis

Na šoli ne govorijo o tem, ali so tudi sami zaznali neprimerno delovanje podjetja, v okviru katerega so delavke in delavci čistili tudi njihovo šolo. Ravnateljica je pojasnila, da imajo do sedaj dobre izkušnje in da zadeve z zunanjimi izvajalci čiščenja rešujejo sproti. O neposredni zaposlitvi delavcev in delavk, ki šolo čistijo, ravnateljica Majda Zaveršnik Puc ne razmišlja. "Vsaka šola je v določenem segmentu specifika," opisuje, da so "nova šola, z veliko steklenimi površinami in tudi višinskim čiščenjem, za kar so potrebni določeni pogoji in seveda režim čiščenja".

O najemu zunanjih izvajalcev ne razmišljajo

Da zunanji izvajalci čiščenja niso potrebni, dokazujejo recimo na osnovnih šolah v mestni občini Velenje. Na Osnovni šoli Gustava Šiliha pomočnica ravnateljice Romea Kanduti pravi, da imajo na matični in podružnični šoli čistilke zaposlene. Dve za polovični delovni čas, preostale štiri za polni delovnik. Zavrne, da bi bile bolniške odsotnosti velik problem. Pravi, da o najemanju zunanjih izvajalcev niso nikoli razmišljali. "Zelo smo zadovoljni, naše izkušnje so dobre, kar je verjetno posledica tudi tega, da imamo dober kolektiv," pove, da le daljše odsotnosti včasih nadomestijo s čistilkami ali čistilci od zunaj. O vsem drugem, tudi o generalnih čiščenjih, se dogovarjajo sproti. "Zagotovo je tudi odnos do dela drugačen, če so delavke in delavci zaposleni, kjer delajo," nima dvomov o pravilnosti njihove odločitve.
Tudi na velenjski Osnovni šoli Mihe Pintarja Toleda pravijo, da "zagotavljamo čiščenje šolskih prostorov z zaposlenimi čistilkami, dolgotrajna nadomeščanja bolniških odsotnosti pa navadno nadomestimo s čistilnim servisom". Redno zaposlene so čistilke tudi na velenjski Osnovni šoli Livada, nam je potrdila ravnateljica Tatjana Zafošnik Kanduti.
Enako je na Osnovni šoli Antona Aškerca, je potrdil ravnatelj Zdenko Gorišek.

Igor Napast

Ljudje se ne odločajo za tako nizko plačilo

Minka Hrvić z velenjske Osnovne šole Gorica nam je sporočila, da "na naši šoli imamo zaposlene čistilke, ki redno opravljajo svoje delo. O najemu zunanjih izvajalcev ne razmišljamo." Prav tako odgovarjajo na Osnovni šoli Šalek: "Čiščenje prostorov šole pri nas zagotavljamo z redno zaposlenimi delavkami in ne najemamo zunanjih izvajalcev čiščenja," je sporočila ravnateljica Irena Poljanšek Sivka.
Edina delna izjema med osnovnošolskimi izobraževalnimi institucijami je velenjski center za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje. Ravnatelj Aleksander Vališer je povedal, da imajo kombinirano situacijo. Dve osebi, ki skrbita za čiščenje prostorov, sta redno zaposleni, od tega je ena delno zaposlena na delovnem mestu kuharja. Dodatno delovno mesto za čiščenje pa zapolnjujejo z zunanjim čistilnim servisom. "Imeli smo razpise, a se ljudje ne odločajo za delo za tako nizko plačilo," je pojasnil ravnatelj, da imajo kandidati pogostokrat tudi omejitve pri delu zaradi alergij ali delnih invalidnosti. "To ni ravno indikacija za uspešno delo," je pojasnil.
Delavske organizacije in sindikati pa so jasni, da je nujno zagotoviti, da noben delavec ali delavka, ki dela osem ur na dan, ne bi smela celo življenje prejemati osnovne plače, ki je nižja od zakonsko zajamčene minimalne plače, in se tako z višanjem delovne dobe zgolj niža obvezno doplačilo do zakonskega minimuma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta