Opozorila, ki jih oblasti nočejo: Žvižgači s svojim pogumom izboljšujejo družbo okoli nas, a ostajajo neustrezno zaščiteni

Kristina Božič
24.04.2020 17:42

Žvižgači izboljšujejo naše družbe, a niso primerno zaščiteni, opozarjajo v slovenski pisarni mednarodne organizacije Transparency International.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivan Gole: "Jaz sem ves čas opozarjal - vem, kam stvari peljejo -, dajmo si vse zapisati, dajmo vse beležiti."  
Rtvslo

"Pozivam tudi druge, ki karkoli vedo - ne samo pri teh nabavah zaščitnih sredstev -, da stopijo, se izpostavijo. Mislim, da je to nujno," je dejal v četrtek zvečer Ivan Gale, vodja skupne službe zavoda za blagovne rezerve, ki je v zadnjih tednih nadomeščal direktorja zavoda Antona Zakrajška. "Jaz sem ves čas opozarjal - vem, kam stvari peljejo -, dajmo si vse zapisati, dajmo vse beležiti," je dejal v oddaji Tarča na javni televiziji.
V odzivu na razkrite nepravilnosti javnih naročil in nakupov v oddaji so v organizaciji Transparency International Slovenija spomnili, da zakonodaja še vedno primerno ne ščiti žvižgačev. Pa čeprav to zahteva tudi aprila 2018 sprejeta direktiva EU, ki jo morajo članice prenesti v nacionalni pravni red do 15. maja 2021. "Zaščita prijaviteljev je eden izmed ključnih dejavnikov, da se zaznajo nepravilnosti," je pojasnila predsednica organizacije Alma Sedlar. V organizaciji navajajo rezultate raziskave Eurobarometer iz 2017, ki je v Sloveniji zaznala šestodstotno znižanje števila ljudi, ki vedo, kam korupcijo prijaviti. "Obenem državljani menijo, da je korupcijo težko dokazati," dodajajo, da je to prevladujoči odgovor tako v Sloveniji kot v povprečju v EU, zakaj ljudje korupcije ne bi prijavili ali nanjo opozorili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta