Nič več zbiranja na javnih mestih

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
19.03.2020 21:05

Ob polnoči bo začel veljati odlok o prepovedi zbiranja in gibanja na javnih površinah, ki sicer dopušča nekatere izjeme. Opozicija zadržana do predloga o podelitvi posebnih pooblastil vojski

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Javni prostori morajo biti prazni. Ljudje naj ostajajo doma, je odločila vlada. 
Sašo Bizjak

"Z vladnim odlokom uvajamo začasno popolno prepoved gibanja in zbiranja na javnih mestih in javnih površinah v Republiki Sloveniji," je po večurni seji vlade na javni televiziji povedal notranji minister Aleš Hojs. Kljub brezkompromisni napovedi uradnega govorca kriznega štaba za spopadanje z novim koronavirusom Jelka Kacina, ki je še pred sejo vlade za Radio Slovenija dejal, da je ednina modus operandi, pa vendarle dopuščajo tudi nekatere izjeme. Kot je pojasnil Hojs, sta za sprejete ukrepe, ki bodo veljali do preklica, predvidena nadzor in tudi globe, te bodo znašale nekaj čez 400 evrov na posameznika.
Vojska na meje ali tudi v notranjost države?
Nekaj prahu je notranji minister Hojs sicer dvignil že, ko je napovedal, da bo predlagal aktivacijo 37. a-člena zakona o obrambi. Omenjeni člen narekuje, da lahko DZ na predlog vlade, če to zahtevajo varnostne razmere, z dvotretjinsko večino glasov navzočih poslancev odloči, da pripadniki Slovenske vojske (SV) skupaj s policijo pri širšem varovanju državne meje opozarjajo, napotujejo, začasno omejujejo gibanje ljudi in sodelujejo pri obvladovanju skupin in množic. Pojavile so se različne interpretacije in ugibanja, ali bi to lahko pomenilo delovanje vojske v notranjosti države. Državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič je to ovrgel in na twitterju zapisal, da omenjeni člen pomeni "večja pooblastila SV izključno za varovanje državne meje, ne pa za njeno delo v notranjosti države".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta