Nacionalni energetski in podnebni načrt: Cilje bomo morali dvigniti vsi

Kristina Božič
28.01.2020 19:17

Ministrstvo za infrastrukturo lovi zadnji vlak, da izpolni zaveze, ki jih ima država do EU na področju podnebnih in energetskih politik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Če se ne bi nič kadilo iz dimnika TEŠ 6, ne bi bilo problema s TEŠ 6," je državni sekretar Bojan Kumer odgovoril na kritike, da NEPN ne ukinja rabe premoga kot energenta.  
Andrej Petelinšek

Osnutek nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN) bo v javni obravnavi do 16. februarja. Nato ga mora vlada sprejeti najkasneje na seji 27. februarja, saj mora biti konec februarja dokument poslan v Bruselj, pravijo na ministrstvu za infrastrukturo. "Včerajšnji odstop predsednika vlade Marjana Šarca ne more, ne sme spremeniti poteka sprejema," je dejala ministrica Alenka Bratušek. Zagotovila je, da gre za "optimistično realen" načrt za desetletni razvoj energetike v Sloveniji s pogledom do leta 2050. Prvi NEPN, ki ga je slovenska vlada poslala v Bruselj konec leta 2018, je bil zavrnjen kot neprimeren glede na podnebne obveze, rok za oddajo popravljene verzije pa je bil lani dodatno podaljšan za dva meseca, na konec februarja. Zaradi okoljske nesprejemljivosti in negativnih vplivov na okolje je iz NEPN izključena gradnja hidroelektrarn na srednji Savi. A ministrica je pojasnila, da je dolgoročni cilj vseeno "pridobivanje energije tudi na varovanih območjih".

​Zdajšnje stanje, ki je problem

Ob opozorilih, da mora biti osredotočenost ukrepov predvsem na manjši in učinkovitejši rabi energije, je predlog NEPN v dvorani s skoraj izključno moško publiko doživel predvsem kritične odzive. Velik del jih je prišel od predstavnikov obstoječega energetskega sektorja. Ti so izpostavili, da se jim ne posveti dovolj pozornosti in subvencij, kar je mogoče razbrati tudi iz prvega odziva, ki so ga poslali še med potekom posveta iz državnega Holdinga slovenskih elektrarn. Njihova predstavnica v dvorani je poudarila, da je Slovenija s TEŠ 6 pravzaprav dosegla zmanjšanje toplogrednih plinov. Boštjan Pišotek iz Hidroelektrarn na spodnji Savi pa je izrazil dvome o potencialih sončne energije. "Ne glejte na ta dokument skozi svoje ozke interese," je zbranim že prej odgovorila Alenka Bratušek. Na mizi pred glavnimi razpravljavci je bila voda v plastenkah.

Premog, naša bližnja prihodnost

Osnutek NEPN ne vključuje jasne zaveze o opustitvi premoga, ampak predvideva le, da se poraba premoga do leta 2030 zmanjša za 30 odstotkov. Naslednje leto naj bi se sprejelo natančnejšo strategijo o opuščanju premoga. "NEPN nas navdaja s skrbjo," je vladne predstavnike in prisotne opozorila Ajda Cafun iz skupine Mladi za podnebno pravičnost. "Niti približno ni blizu ukrepom, ki jih znanost zahteva od nas." Dodala je, da je nedojemljivo, da se za ukinitev premoga določa tako nedoločne in nizke cilje - to ne bo nosilo slabih posledic zgolj za okolje, podnebje in prihodnje generacije, ampak tudi v najbližji prihodnosti za delavce, ki so zaposleni v rudniku Velenje in termoelektrarni Šoštanj, in za celotno savinjsko-šaleško regijo. "Zamuja se priložnost, da bi se zagotovil pravičen prehod za vse, še posebno za delavke in delavce," je opozorila predstavnica Mladih za podnebno pravičnost, da vsako izgubljeno leto prinaša škodo. Direktor direktorata za energijo na ministrstvu za infrastrukturo Hinko Šolinc je pojasnil, da je vsebina NEPN posledica tega, da odločevalci še ne vedo, kako hitreje doseči večje zmanjšanje najbolj škodljivega med fosilnimi gorivi. "Verjamemo, da je bolje, da se odločimo leto dni kasneje in je tedaj načrt kvaliteten," je pojasnjeval.

Dušan Plut: "Sedanja ravnanja so nesprejemljiva in nepravična za prihodnje generacije."
Sašo Bizjak

Ni ambicioznosti, ni prihodnosti

Konkretna zaveza v NEPN je, da se do leta 2023 prepovesta prodaja in vgradnja novih kotlov za kurilno olje. Glede na trenutno porabo energije bi morali doseči tudi skupno šestodstotno izboljšanje energetske učinkovitosti do leta 2030. Pri tem NEPN načrtuje, da bi največji prihranek ustvarili pri splošni, "široki rabi", nato v prometu in zatem v industriji. Po besedah Staneta Meršeta iz Centra za energetsko učinkovitost pri Inštitutu Jožefa Stefana, ki je sodeloval v konzorciju za pripravo NEPN, bi bilo treba v naslednjih desetih letih zagotoviti tudi posodobitev in razširitev vsaj 250 kilometrov železniške infrastrukture. Nujnost krepitve železniške javne infrastrukture in nesprejemljivost širjenja avtocest in obvoznic so poudarili tudi Mladi za podnebno pravičnost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta