Molnupiravir, ki se trži kot lagevrio, naj bi predpisovali od ponedeljka. Kako učinkovita so nova zdravila za koronavirusno bolezen?

Andreja Kutin Andreja Kutin
09.12.2021 06:00

Molnupiravir oziroma lagevrio je prvo zdravilo, namenjeno širši uporabi, saj se jemlje v obliki tablet in ne intravenozno oziroma podkožno kot ostala, v Sloveniji pa ga imamo za sedaj za 5700 zdravljenj. A še vedno je prvi ukrep cepljenje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V slovenskih bolnišnicah se že uporablja več zdravil za zdravljenje koronavirusne bolezni, a po večini nova zdravila niso bila tako učinkovita, kot se je napovedovalo. Za mnoga se je izkazalo, da so malo učinkovita ali pa so uporabna v zelo ozkem naboru bolnikov s specifičnimi stanji. Molnupiravir oziroma lagevrio je torej prvo zdravilo, namenjeno širši uporabi, saj se jemlje v obliki tablet in ne intravenozno oziroma podkožno kot ostala, v Sloveniji pa ga imamo za sedaj za 5700 zdravljenj, je včeraj dejal minister za zdravje Janez Poklukar. Po prvih najavah proizvajalca podjetja Merck naj bi preprečilo hospitalizacije v 50 odstotkih, nove številke so nekoliko nižje.

Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana: "Gre za protivirusno zdravilo iz skupine nukleozidnih analogov, to so gradbeni bloki ribonukleinske kisline, ki je dedni material virusa. Zdravilo se v telesu spremeni tako, da se začne vgrajevati v virusno nukleinsko kislino, tam dela napake, in ko je teh napak veliko, se virus ne more več razmnoževati, zato preneha biti aktiven." Nukleozidni analogi v medicini niso novost, imajo pa nekaj tveganj, zato je uporaba precej omejena.

Kdo prejme lagevrio

Zdravilo bodo dobili ljudje s tveganjem za hujši potek bolezni, da se lahko preprečita hospitalizacija in na koncu celo smrt. "Najbolj pomemben dejavnik tveganja je zagotovo starost. Starost nad 65 let in več je sama po sebi zadosten dejavnik tveganja. To je tudi skupina, pri kateri ne pričakujemo posebnih zapletov ob jemanju tega zdravila. Drugi dejavniki so izredno velika čezmerna teža, sladkorna bolezen, arterijska hipertenzija, srčne in jetrne bolezni, ledvična popuščanja. Zdravilo ni primerno za nosečnice, saj nekateri podatki kažejo možnost teratogenega delovanja (napake pri razvoju ploda, op. p.). Zato ga nosečnicam ne bomo predpisovali, enako ne doječim materam in otrokom," pravi Lejko Zupančeva.

Protokol poti do bolnika

Glavno indikacijo bo postavil zdravnik, ki bo prvi imel stik z bolnikom. Če bo bolnik poklical izbranega zdravnika, prišel na urgenco ali v covid ambulanto, bo prvi zdravnik, ki ga bo sprejel, odločal o tem, ali bolnik dobi zdravilo. Pri tem se bo posvetoval z enim od zdravnikov iz covid bolnišnic, in če se bosta oba strinjala, da bolnik lahko prejme lagevrio, bosta tako bolnik kot zdravnik podpisala soglasje za jemanje zdravila. Zdravilo namreč še nima uradnega dovoljenja za promet in ni registrirano v Sloveniji.

Zdravila bolnik ne bo šel iskat sam, ampak njegovi svojci, lahko tudi reševalci. Sprva bodo zdravilo izdajali v štirih covid bolnišnicah - UKC Maribor, Ljubljana, SB Celje in Golnik -, začeli bodo predvidoma v ponedeljek, kasneje pa bo na voljo v vseh bolnišničnih lekarnah.

"Vzpostavljen bo tako imenovani molnupiravirni telefon, kamor bodo lahko zdravniki poklicali in se posvetovali s specialistom. Med jemanjem zdravila ne pričakujemo stranskih učinkov, seveda pa se bo morala pri ženskah v rodni dobi izključiti nosečnost in za čas jemanja zdravila, torej pet dni plus štiri dni po zaključku zdravljenja. V tem obdobju se bodo morale ženske zavezati, da bodo uporabljale kontracepcijo, prav tako velja to za njihove partnerje. S tem poskušamo na vse mogoče načine preprečiti, da bi se zgodilo teratogeno delovanje," pravi Lejko Zupančeva. Kot je za naš časopis že pojasnil farmacevt Borut Štrukelj, obstaja tveganje, da molnupiravir v zgodnjem razvoju ploda povzroči spremembe DNK.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta