Ali veste, kako dolgo velja digitalno potrdilo PCT za tiste, ki so bili polno cepljeni? Kako je s cepljenjem s tretjim odmerkom?

M. R., S. M.
03.12.2021 12:56

V novi, covid-19 realnosti, je vstopnica za udejstovanje v javnem in družbenem življenju izpolnjen eden od pogojev PCT - preboleli, cepljeni, testirani. Kako dolgo po osnovnem cepljenju pa potrdilo še velja?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Zaenkrat potrdilo o cepljenju v Sloveniji še nima omejenega roka trajanja, so za Večer dejali na ministrstvu za zdravje. Pojasnili so, da je Evropska komisija priporočila devet mesečno veljavnost in da bo v zvezi s tem na evropskem nivoju predvidoma sprejet izvedbeni akt, ki bo trajanje veljavnosti potrdila enotno urejeval. Prav tako je neomejena veljavnost potrdila, ki ga prejmemo po poživitvenem ali dodatnem odmerku.

Robert Balen

Za podaljšanje zaščite po zaključenem osnovnem cepljenju epidemiološka stroka priporoča cepljenje s poživitvenim odmerkom. Pri tem lahko Slovenci praviloma izbiramo med cepivoma mRNA (Pfizer/BioNTech ali Moderna).

Polno cepljeni z mRNA cepivoma ali s kombinacijo vektorskega in mRNA cepiva se lahko s poživitvenim odmerkom cepijo šest ali več mesecev kasneje. Zanje je priporočen poln odmerek cepiva Pfizer/BioNTech ali polovičen odmerek Moderninega cepiva. Ker so možnosti za vnetje srčne mišice pri slednjem nekoliko večje pri mladih, je njegova uporaba priporočena zgolj starejšim od 30 let.

Glede na trenutno epidemiološko situacijo je poživitveni odmerek pri osebah, ki so se predhodno cepile z vektorskima cepivoma, priporočen že po dveh mesecih, piše v priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). 

Poživitveni odmerek je posebej priporočljiv za oskrbovance domov starejših, osebe starejše od 50 let, ranljive kronične bolnike in njihove svojce ter za osebe, ki so osnovno cepljenje opravili z manj učinkovitima vektorskima cepivoma, torej s cepivom AstraZeneca ali Johnson&Johnson. Sicer pa je poživitveno cepljenje priporočeno vsem starejšim od 18 let.

Tadej Regent

V priporočilih NIJZ je posebej opredeljen tudi dodaten odmerek. Priporoča se ga osebam s težje oslabljenim imunskim sistemom. Za razliko od poživitvenega odmerka se priporoča cepljenje s polnim dodatnim odmerkom enega od proizvajalcev mRNA cepiv.

Glede na priporočila NIJZ se lahko sočasno ali s kakršnimkoli presledkom cepimo s cepivom proti gripi in covidu-19. Cepljenje proti covidu-19 je priporočljivo tudi za mladoletnike starejše od 12 let, še piše. 

Po opravljenem poživitvenem ali dodatnem cepljenju se bo število opravljenih cepljenj v elektronskem potrdilo spremenilo na 3/3, pri tistih, ki so bili prvič cepljeni s cepivom Johnson&Johnson, pa na 2/2.

Andrej Petelinšek

Cepljeni in preboleli

Strokovno stališče je, da za zaščito tistih, ki so koronavirus preboleli v zadnjih devetih mesecih, zadostuje zgolj en odmerek katerega koli cepiva. Za dokazilo o prebolelosti je treba imeti izvid o pozitivnem PCR testu. Na lastno željo se lahko prebolevniki cepijo tudi z vsemi potrebnimi odmerki za osnovno cepljenje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta