Mitji Lainščaku odprta pot na čelo raziskovalne agencije

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
29.01.2022 16:09

Novi člani upravnega odbora so ga podprli kot primernega kandidata. Igor Emri, novi predsednik UO: "Glede na strokovne reference, ki jih ima Lainščak, je naravnost smešno, da je prejšnji odbor predlagal Tičar Padar!"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Vse kaže, da bo Mitja Lainščak ob podpori državnega sekretarja Slavinca imenovan na čelo raziskovalne agencije.

Branko Žunec

Mitjo Lainščaka, kandidata ministrstva za izobraževanje za novega vršilca dolžnosti Agencije za raziskovalno dejavnost Slovenije (ARRS) deli le še korak do imenovanja na ta položaj. Štirje novi člani upravnega odbora, ki jih je vlada kot ustanoviteljica agencije imenovala v četrtek, so ga danes, le pet dni po tem ko je prejšnja sestava upravnega odbora že v drugo ocenila, da je dr. Lidija Tičar Padar "strokovno primernejša kandidatka", ocenili kot primernega kandidata. Marta Klanjšek Gunde in Janez Bonča sta glasovala proti, tako kot pred dnevi, medtem ko se je Egon Pelikan zaradi bolezni opravičil. 

"Naravnost smešno je, da je prejšnja sestava upravnega odbora predlagala Tičar Padar, saj je Lainščak strokovno superiornejši," je za Večer povedal novi predsednik upravnega odbora ARRS Igor Emri. V isti sapi je dodal, da sicer ni nenavadno, da so predlagali Tičar Padar, "saj se običajno za vršilca dolžnosti do imenovanja direktorja s polnim mandatom imenuje nekoga, ki pozna institucijo. A tudi zato smo od sedanjega kandidata zahtevali, in to je tudi v zapisniku seje, da najmanj za enega namestnika direktorja agencije imenuje nekoga, ki dela na ARRS in ki bo zagotavljal kontinuiteto dela." Emri je še pojasnil, da so Lainščaka - ta je kardiolog v murskosoboški bolnišnici in profesor na Medicinski fakulteti v Ljubljani -  izbrali, ker je vrhunski stokovnjak. "Poleg tega strategija do leta 2050 določa na znanju temelječo družbo in razvoj zdravega načina življenja z medicinsko podporo. In kdo je za uresničevanje te bolj kvalificiran kot zdravnik, z odličnimi referencami, " je pojasnil Emri, ki je povedal tudi, da naj bi Lainščak danes dejal, da se bo prijavil tudi na razpis za direktorja s polnimi pooblastili.

"Sicer ga jaz sploh ne bi podprl, saj se v pol leta, kolikor lahko opravlja naloge vršilca dolžnosti, ne bo uspel vsega naučiti," je dejal Emri, ki ni imel nobenih zadržkov, ko ga je državni sekretar za visoko šolstvo Mitja Slavinec zaprosil za soglasje za člana upravnega odbora. "Če bi vlada zavrnila moj predlog za vršilca dolžnosti, bi sam odstopil," je odgovoril na vprašanje, ali ni imel nobenih zadržkov soglašati s članstvom, po tem, ko je vlada brez argumentov odpoklicala štiri člane, predstavnike ustanovitelja. In to takoj za tem, ko so Lainščaka zavrnili kot primernega kandidata. Dodal je, da je ponudbo sprejel, ker si bo prizadeval za komunikacijo in sodelovanje med upravnim odborom, znanstvenim svetov agencije in sveti ved, univerzami in SAZU, ki da ju sedaj ni bilo. 

O očitkih Koordinacije samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije (KOsRIS), da gre za vpletanje politike v imenovanje vodstva ARRS, pa je odvrnil, da "v tem primeru ne gre za politično nastavitev, saj reference govorijo zase. Sam imam več referenc kot štirje zamenjani člani upravnega odbora skupaj. Sam gotovo ne bom deloval politično."

Spomnimo. Vlada je minuli četrtek že v drugo zavrnila predlog upravnega odbora agencije za imenovanje Tičar Padar za vrišilko dolžnosti, obenem je kot člane razrešila dr. Jano Kolar, dr. Emilijo Stojmenovo Duh, dr.Tončka Kregarja in dr.Justino Erčulj. Za nove člane pa je v imenu ustanoviteljice imenovala dr. Tino Tomažič, docentko na področju medijske komunikacije na mariborski fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, dr. Gabrijelo Horvat, asistentko z doktoratom na mariborski fakulteti za kemijo, Fidela Krupića, predsednika nadzornega sveta Mariborske livarne Maribor, ter upokojenega profesorja z ljubljanske fakultete za strojništvo Igorja Emrija.

Skupna točka Lainščaka, Slavinca, Horvatove in Emrija je, da so kot Prekmurci člani Pomurske akademsko znanstvene unije (PAZU). Lainščak in Slavinec delata tudi v isti programski skupini na Fakulteti za naravoslovje in matematikov v Mariboru, kjer je bil slednji pred prihodom na ministrstvo dekan. Od tam pa so za njim prišli tudi štirje od šestih direktorjev direktoratov na ministrstvu za izobraževanje.

Pričakovati je, da bo Lainščaka za vršilca dolžnosti direktorja vlada imenovala že danes oziroma najkasneje jutri, ko se mandat izteče dosedanjemu direktorju Robertu Repniku, ki je odstopil iz zdravstvenih razlogov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta