Na čelu raziskovalne agencije bi rad državni sekretar Mitja Slavinec videl prekmurskega rojaka

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
27.01.2022 06:00

Upravni odbor pa je soglasno sklenil, da vladi v potrditev ponovno predlaga Lidijo Tičar Padar kot "strokovno najboljšo kandidatko".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Mitja Slavinec in Mitja Lainščak kot doktorja znanosti sodelujeta tudi v Pomurski akademsko znanstveni uniji. 

Branko Žunec

Potem ko je konec preteklega leta s položaja direktorja Javne agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS) zaradi zdravstvenih razlogov odstopil Robert Repnik, je bila vlada primorana imenovati vršilca dolžnosti direktorja. Upravni odbor ARRS je vladi predlagal, naj na ta položaj imenuje Lidijo Tičar Padar, ki je na agenciji zaposlena in tudi dobro pozna njeno delovanje, a je vlada na predlog ministrstva za izobraževanje to prejšnji teden zavrnila. "Za učinkovito vodenje ARRS v času, ko je ta soočena s številnimi izzivi, povezanimi z njenim prestrukturiranjem in vpeljavo novih poslovnih procesov kot posledice nove zakonodaje, je treba imenovati kandidata, ki ni iz agencije in bo lahko neobremenjeno izvedel potrebne reforme," so zapisali na ministrstvu.

V vmesnem času se je tudi pokazalo, kdo je ta zunanji kandidat. Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah je kandidat ministrstva za izobraževanje oziroma bolje rečeno državnega sekretarja Mitje Slavinca njegov prekmurski rojak Mitja Lainščak, 48-letni vodja odseka za kardiologijo v Splošni bolnišnici Murska Sobota. S predlogom je ministrstvo seznanilo tudi člane upravnega odbora, ki se jim je Lainščak ta ponedeljek predstavil. Očitno jih ni prepričal, saj je upravni odbor soglasno sklenil, da vladi v potrditev ponovno predlaga Lidijo Tičar Padar kot "strokovno najboljšo kandidatko".

Vlada za imenovanje ali morebitne druge manevre nima veliko časa, saj bo Repniku mandat prenehal 30. januarja. Po naših neuradnih informacijah naj bi zato vlada načrtovala odpoklic štirih od skupno sedmih članov upravnega odbora, ki so bili imenovani na predlog ustanovitelja, torej vlade, to so Jana Kolar, Emilija Stojmenova Duh, Tonček Kregar in Justina Erčulj, in imenovanje novih, ki bi nato potrdili vladno izbiro za vršilca dolžnosti agencije. Direktor ima poleg vodenja agencije še eno izjemno pomembno nalogo; na predlog znanstvenega sveta odloča, kdo bo dobil proračunski denar za raziskovalno dejavnost.

In zakaj gre tudi v primeru Lainščaka še za eno Slavinčevo kadrovanje? Stična točka je mariborska Fakulteta za naravoslovje in matematiko (FNM), kjer je bil Slavinec pred prihodom na ministrstvo dekan. S te fakultete so Slavincu na ministrstvo sledili še štirje od šestih vršilcev dolžnosti direktorjev direktoratov; direktorat za visoko šolstvo vodi Franc Janžekovič, na čelu direktorata za investicije je Boris Munišič, direktorat za predšolsko vzgojo in osnovno šolo vodi Andreja Špernjak, vodenje službe za digitalizacijo izobraževanja na ministrstvu pa je prevzel Igor Pesek. Na FNM je, kot je vidno v informacijskem sistemu SICRIS, Lainščak tudi delno zaposlen in je tako kot Slavinec na fakulteti član programske skupine Računsko intenzivni kompleksni sistemi. Oba pa sodelujeta tudi v Pomurski akademski znanstveni uniji; Slavinec kot predsednik, Lainščak kot glavni sekretar. Slednjega smo poklicali tudi za komentar, vendar na naša vprašanja ni želel odgovarjati, ker mu nismo bili pripravljeni povedati, kjer smo dobili njegovo zasebno telefonsko številko in, kot je dejal, ne ve, ali sem res oseba, za katero se predstavljam.

Na prvo vladno zavrnitev Lidije Tičar Padar so se odzvali v Koordinaciji samostojnih raziskovalnih inštitutov (KOsRIS). Opozorili so, da je učinkovito delovanje agencije ključno za normalno delovanje slovenskega znanstvenoraziskovalnega sistema, izplačilo sredstev za izvajanje raziskovalne dejavnosti, izvajanje razpisov. Zato so pozvali k ureditvi razmer, "nikakor pa ne odobravamo ponovnega vpletanja politike v imenovanje vodstva ARRS". Še naprej podpirajo odločitev upravnega odbora, da se na položaj imenuje Lidija Tičar Padar, "ki dobro pozna delovanje agencije in je smiselna izbira v prehodnem obdobju, ko bo treba izpeljati postopke v povezavi z novim zakonom o znanstvenoraziskovalni dejavnosti".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta