Vlada spet zavrnila Lidijo Tičar Padar in zamenjala člane odbora: "Ker nismo predlagali njihovega kandidata, so nas takoj zamenjali"

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
27.01.2022 14:49

Načrt, ki smo ga napovedali v zvezi z raziskovalno agencijo, se je uresničil. Emilija Stojmenova Duh: "Ker nismo predlagali njihovega kandidata, so nas takoj zamenjali!"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Slavinec in Lainščak sodelujeta tudi v Pomurski akademsko znanstveni uniji.

Branko Žunec

Vlada na današnji seji tudi v drugo ni soglašala z imenovanjem Lidije Tičar Padar za vršilko dolžnosti direktorice Javne agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS), kot je to predlagal upravni odbor. Slednji je minuli ponedeljek soglasno odločil, da je Tičar-Padarjeva, ki dobro pozna delovanje agencije, na kateri je tudi zaposlena, "strokovno najboljša kandidatka". A je ministrstvo za izobraževanje že ob prvi vladni zavrnitvi imenovanja pred tednom v obrazložitev zapisalo, da je "za učinkovito vodenje ARRS v času, ko je ta soočena s številnimi izzivi, povezanimi z njenim prestrukturiranjem in vpeljavo novih poslovnih procesov kot posledice nove zakonodaje, treba imenovati kandidata, ki ni iz agencije in bo lahko neobremenjeno izvedel potrebne reforme". Še vedno je v igri za vršilca dolžnosti 48-letni internist in kardiolog iz Murske Sobote Mitja Lainščak, ki na predstavitvi pred upravnim odborom minuli ponedeljek po naših informacijah ni pokazal zadostnega poznavanja agencije.

Da bi vlada lahko v predlog za imenovanje dobila kandidata, ki ji ustreza, potrebuje "ubogljiv upravni odbor", zato je na današnji seji razrešila štiri od sedmih članov upravnega odbora, in sicer dr. Jano Kolar, dr. Emilijo Stojmenovo Duh, dr.Tončka Kregarja in dr.Justino Erčulj, in za nove člane imenovala dr. Tino Tomažič, docentko na področju medijske komunikacije na mariborski fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, dr. Gabrijelo Horvat, asistentko z doktoratom na mariborski fakulteti za kemijo, Fidela Krupića, predsednika nadzornega sveta Mariborske livarne Maribor, ter upokojenega profesorja z ljubljanske fakultete za strojništvo Igorja Emrija.

Dodajmo, da so Emri, Horvatova in Lainščak člani Pomurske akademsko znanstvene unije, katere predsednik je državni sekretar za visoko šolstvo Mitja Slavinec, ki naj bi po naših informacijah za vršilca dolžnosti agencije še vedno favoriziral prav Lainščaka.

Kdaj bo sklicana seja nove sestave upravnega odbora ARRS, v tem trenutku ni znano, se pa nekoliko mudi, ker dosedanjemu direktorju Robertu Repniku, ki je odstopil iz zdravstvenih razlogov, mandat poteče v nedeljo, 30. januarja. 

Emilija Stojmenova Duh, ena od razrešenih članic upravnega odbora je za Večer dejala, da je, ko je bila vprašana za soglasje h kandidaturi, jasno dala vedeti, da ne bo dopuščala, da bi se kdorkoli vmešaval v njeno delo ter da ne namerava izpolnjevati politične volje nikogar. "V tem času smo večkrat odločali o novem direktorju in vršilcu dolžnosti in dejansko ni nihče dajal nobenih navodil. Zdaj, ko nismo predlagali njihovega kandidata, so nas takoj zamenjali," je povedala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.