Mirnejših dni v vladni koaliciji ni pričakovati

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
20.12.2019 19:53

Skrhani odnosi in napetosti znotraj vlade bodo očitno zaznamovali delovanje tudi po tesni izvolitvi kohezijske ministrice Angelike Mlinar.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Olajšanje, da je manjšinski vladi naposled uspelo zbrati zadosten delež podpore in ekspresno naturalizirani kandidatki za kohezijsko ministrico Angeliki Mlinar tako s 44 glasovi proti 43 omogočiti prevzem krmila resorja, ki ima sicer za seboj razburkano zgodovino vodenja, ni trajalo prav dolgo. Pravzaprav je morda le za trenutek omililo napetost, ko v tem trenutku še ni povsem jasno, kaj skrhani odnosi znotraj koalicije in neenotnosti tudi v posameznih poslanskih skupinah pomenijo za politično realnost koalicije v bodoče.

Privaditi se tega načina delovanja

Novoizvoljena ministrica, koroška Slovenka Mlinarjeva, ki je bila v teh dneh tarča očitkov na račun nedavno pridobljenega slovenskega državljanstva, nekaj je bilo kritik tudi glede preteklega političnega udejstvovanja, pravi, da manjšinska vlada s seboj v veliki meri prinaša izziv. Tako tudi predsednik vlade Marjan Šarec, ki je bil ravno zaradi obstoječe vlade, ta v državnem zboru nima večine, z izidom glasovanja zadovoljen, tesen izid pa po njegovih besedah ne pomeni kaj drugega kot to, da je "ministrica potrjena, da bo začela delo in da vlada dela naprej".

Le minorne teme in nabiranje političnih točk

Alem Maksuti.
Robert Balen

Prestrukturiranja niso izključena

Kritikam Jelinčiču, da priložnostno prispeva glasove, pa je še dodatno razburkanost stanja povzročil prestop poslanke Lidije Ivanuša, ki je z odhodom v vrste poslanske skupine SDS tako še okrnila Jelinčičevo zasedbo, ki zdaj skupno šteje tri poslanske sedeže, kar je tudi minimalno zahtevano število članov poslanske skupine. Ob napetih odnosih še znotraj poslanske skupine Desus, kjer se je poslanec Robert Polnar vnovič odločil glasovati po svoje in tako nasprotovati prepričanju vodje matične poslanske skupine Francu Jurši, ki zagovarja enotnost poslancev, bi lahko tako odhod Ivanuše bil vse prej kot izjema. Tako ocenjuje tudi Maksuti, ki pravi, "da so taki prehodi in prestrukturiranja v bodoče povsem mogoči", saj imamo v strankarskem sistemu množico strank, ki so si blizu, prehajanja akterjev iz ene v drugo stranko pa zato ne bodo presenečenje. Jurša včeraj razmer ni želel komentirati, je pa predsednik Desusa Karl Erjavec na TV Slovenija dejal: "Mislim, da je prvi korak, da se znotraj poslanske skupine pogovorijo, takšen je tudi dogovor. Če bo pa potrebno, pa bom kot predsednik stranke kasneje pristopil tudi v te pogovore. "

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta