(MINIMALNA PLAČA) GZS o uravnilovki zgodovinskih razsežnosti

Jelka Zupanič
23.05.2019 19:22

Zakon o minimalni plači je za GZS ideološki sladkorček v gospodarski motor, zaradi katerega bo v letu 2020 doplačilo do minimalca prejemala polovica zaposlenih v analiziranem vzorcu. Ministrstvo za delo ne pripravlja sprememb.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stroški za plače bodo izredno narasli, opozarjajo gospodarstveniki.
Robert Balen

"Govoriti o minimalni plači je težko, ne da bi izpadel vzvišen in nečuteč. Delavci, ki jo prejemajo, so ranljiva skupina zaposlenih, zato jih kot družba ščitimo," je danes več kot dvesto zbranih na posvetu Domino učinek zakona o minimalni plači najprej opomnila generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Sonja Šmuc. A potem, ko so bili lani jeseni priča teptanju socialnega dialoga in je minimalno plačo določila politika, pač zdaj ni mogoče zanikati, da bodo posledice daljnosežne. "Stroški bodo izredno narasli. Po naših izračunih se bo morala masa za plače povečati petkrat bolj kot ob letošnji uskladitvi minimalne plače," je dejala Šmučeva.

Polovica iz vzorca v letu 2020 na minimalcu

V večini panog bodo zaradi tega zrasli vhodni stroški, kar bo načelo zlasti konkurenčnost izvoznih podjetij. Zaradi dviga minimalne plače bodo po Šmučevi "zrasle cene za vse državljane, od cen osnovnih živil do vrtcev in oskrbe v domovih za starejše, kjer smo že letos lahko spremljali obup nekaterih ob samo 4,7-odstotni uskladitvi, kaj bo šele v naslednjem letu". Število tistih, ki prejemajo minimalno plačo, se bo izredno povečalo, četudi je do letošnjega leta padalo. Šmučeva: "Doletela nas bo uravnilovka zgodovinskih razsežnosti ... Po naših izračunih bo polovica zaposlenih prejemala doplačila do minimalne plače."

Oblast pa odgovarja ...

"Nekdo, ki je zaposlen za polni delovni čas, mora biti sposoben dostojno preživeti brez socialnih transferjev," je sporočil stališče ministrstva za delo državni sekretar Tilen Božič. "Ravni socialne države, za katero so se ta država in njeni državljani odločili, ni možno vzdrževati s politiko nizkih minimalnih plač," je dodal.
Tistim branžam, ki se bodo znašle na udaru, bi pomagali pri prestrukturiranju, da bodo lažje prišle do višje dodane vrednosti. Kajti, je dejal Božič, "v tem trenutku ni kakšnih predlogov, da bi se že sprejeti zakon spremenil". Tudi osebno je menil, da bo ta kompromis o minimalni plači vzdržal, zato je podjetja znova povabil k njim, da bi skupaj ugotovili, kaj lahko storijo zanja. Njegove besede so zbrani pospremili z negodovanjem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta