Milan Kučan ob odstopu Marjana Šarca: To ni dobro za državo

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
28.01.2020 18:32

Nekdanji predsednik Milan Kučan se ob sedanjem premierovem odstopu spominja, kako pred leti vlade ni uspelo sestaviti Andreju Bajuku, nato pa je na volitvah prepričljivo zmagal Drnovškov LDS.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milan Kučan, nekdanji slovenski predsednik. 
Robert Balen

Za kratek komentar odstopa premiera Marjana Šarca smo včeraj iz Večera poprosili nekdanjega slovenskega predsednika Milana Kučana.
"Za nobeno državo ni dobro, kadar pride do vladne krize in do odstopa predsednika vlada ter posledično odstopa vlade. Kajti to zmeraj pomeni negotovo situacijo, v kateri se ne da reševati ključnih vprašanj, pred katerimi sta družba in država. Predsednik vlade je povedal, da s trinajstimi poslanci in s to koalicijo pač ne more uresničiti pričakovanj ljudi. Zato odstopa. Mislim pa, da je to njegovo izjavo treba spoštovati."
Kaj se bo zdaj dogajalo?
"Menim, da bodo poslanci najprej poskušali priti do nove vladne koalicije v okviru obstoječe parlamentarne strukture. Če se jim to ne bo izšlo, pa bodo seveda šli na predčasne volitve, ki pa najbrž v tem trenutku ne ustrezajo nobeni stranki."
Smo kdaj v Sloveniji imeli podobno izkušnjo?
"Da, imeli smo jo že takrat, ko je vlado sestavljal Andrej Bajuk. Ni se dobro izšlo, po tem pa je zmagal Janez Drnovšek oziroma LDS in to z veliko večino. Ta izkušnja nam veliko pove."
Ključne naloge, ki bodo trpele, pa so?
"Pa saj sami govorijo, denimo, o treh oziroma štirih zakonih, če jim dodamo tistega o medijih, ki naj bi bil pripravljen na ministrstvu za kulturo. Ne verjamem, da bodo ti zakoni zdaj dobili potrebno večino." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta