Madžarski bankirji prihajajo v Maribor: Nadzorniki v Novi KBM že po meri novega lastnika

Srečko Klapš Srečko Klapš
02.02.2023 09:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sandorju Csanyiu je po dobrem letu in pol s prevzemom NKBM le uspel veliki met na slovenskem bančnem trgu, kjer ima le enega velikega konkurenta, NLB.
Robert Balen

Madžarska OTP banka s sedežem v Budimpešti je včeraj sporočila, da je pridobila soglasja slovenske Agencije za varstvo konkurence (AVK), s čimer je izpolnila še zadnji pogoj za sklenitev finančne transakcije prevzema Nove KBM. Po zaključku transakcije, ki bo sledil predvidoma v naslednjih dneh, se bo tako Nova KBM pridružila skupini OTP. Spomnimo, da je bila kupoprodajna pogodba za prevzem druge največje slovenske banke podpisana 31. maja 2021. Višine kupnine javno niso razkrili, a naj bi se gibala nekoliko pod milijardo evrov. Evropska centralna banka je soglasje za prevzem odobrila že lani septembra. Za zdaj AVK odločbe o soglasju še ni objavila na svoji spletni strani.

Združevanje NKBM in SKB bo trajalo leto in pol

Skupina OTP je na slovenski bančni trg vstopila leta 2019 z nakupom SKB, za katero so odšteli 323 milijonov evrov: "Po sklenitvi transakcije se bo takoj pričel proces združitve SKB in NKBM, s čimer bo nastala največja banka v Sloveniji po kreditih in depozitih oziroma vodilna na trgu že v peti državi v regiji," pojasnjujejo v OTP, ki ji predseduje Sandor Csanyi. Glede na to, da je NLB lani prevzela nekdanjo Sberbank Slovenija, pa se za zdaj, ko še niso znane dokončne lanske bilančne vsote bank, še ne bodo uresničila pričakovanja, da bi OTP postala banka številka ena na slovenskem trgu.

V Novi KBM vprašanj v zvezi s soglasjem OTP za prevzem ne komentirajo, dodajajo pa, da za njihove stranke v prihodnjih mesecih ne bo sprememb. Neuradno pa naj bi poslovanje v mreži bankomatov brez nadomestil omogočili tudi strankam SKB banke. "Nova KBM bo z zaključkom finančne transakcije postala sestrska družba SKB banke. Sledi začetek integracije obeh bank, ki naj bi trajala predvidoma 18 mesecev. Do končne združitve pa bosta obe banki poslovali kot običajno in delovali kot samostojni pravni osebi pod lastništvom skupine OTP," so nam odgovorili iz SKB banke.

Madžarski bankirji napovedujejo stabilno in dobičkonosno poslovanje, osredotočati se nameravajo na kreditiranje malih in srednjih podjetij (MSP). Poleg tega pa napovedujejo naložbe tudi na drugih področjih, načrte za gradnjo nepremičninskega projekta Emonika so že posredovali v soglasje pristojnemu ministrstvu. Na lokaciji v središču Ljubljane je predvidena gradnja hotela, stanovanj, pisarn in nakupovalnega središča s približno 85.000 kvadratnimi metri bruto najemnih površin.

Apollo uresničil napovedi in tudi zaslužil

Kot je znano, je ameriški investicijski sklad Apollo NKBM dokončno prevzel leta 2016, še prej jo je država sanirala z okoli 870 milijoni evrov davkoplačevalskega denarja. Apollo, ki je bil 80-odstotni lastnik NKBM, 20-odstotni pa Evropska banka za obnovo in razvoj, je za NKBM preko luksemburške družbe Biser Bidco odštel 250 milijonov evrov. Ameriški bankirji so takrat napovedali, da bodo ustvarili vodilno banko na trgu. Kar jim je s pripojitvijo ali prevzemi Poštne banke Slovenije, Vipe, nekdanje Raiffeisen banke, Banke Celje ter nazadnje še Abanke, za katero je NKBM, in ne Apollo, skupaj z dividendami plačala 511 milijonov evrov, v celoti uspelo.

Za zdaj ostaja še nejasno, kaj bo z okoli 337 milijoni evrov bilančnega dobička NKBM. Nazadnje se je napovedovala še ena skupščina, ki je verjetno ne bo, gotovo pa je delež bilančnega dobička v kupoprodajni pogodbi med Madžari in Američani "ustrezno" ovrednoten. Ob tem je NKBM Savi RE prodala še naložbo v KBM Infond skladih in okoli 300 milijonov evrov vreden paket slabih posojil, ki naj bi ga kupila sklad Alfi in nemška družba EOS. NKBM ima v lasti še Summit Leasing, ki je izločen iz družbe in je naprodaj.

Kdo bo pod Madžari vodil združeno banko?

Po naših informacijah naj bi imeli v skupini OTP že pripravljeno novo vodstveno ekipo, ki jo bodo najprej napovedali, da bi se izognili kadrovskim špekulacijam. NKBM zadnja leta uspešno vodi John Denhof, SKB banko pa Anita Stojčevska, ki je dobila mandat tudi pod novimi lastniki. Ob tem spomnimo, da je prvi mož bančne skupine OTP Sandor Csanyi v intervjuju za Večer napovedal, da bo izbor menedžerske ekipe med njegovimi prvimi nalogami: "Med skrbnim pregledom smo ugotovili, da ima Nova KBM zelo dober menedžment, ki je v zadnjih letih veliko naredil na bančnem trgu. Toda tudi v skupini OTP imamo dobre bančne menedžerje, ki lahko pokažejo svoje rezultate." Napovedal je tudi, da bo združena banka morala dobiti novo ime: "To bo SKB, Nova KBM ali OTP. Čeprav mi je najbližje OTP, bomo izbrali ime, ki bo najbolj poosebljajo prisotnost banke na slovenskem trgu."

Nekaj sprememb je bilo tudi med nadzorniki Nove KBM, ki so že ukrojeni po meri novega lastnika, delovati pa bodo začeli, ko bo prevzem zaključen. Med sedmimi izvoljenimi nadzorniki - Zoltan Kaszas, Rozsa Deveny, Balazs Letay, Tünde Barabas, Sandor Pataki, Tamas Bernath in Marko Košak - so namreč Kaszas, Letay in Deveny že odstopili. Zato so na skupščini delničarji namesto Kaszasa za novega kandidata za nadzornika potrdili Imreja Bertalana, julija lani pa z namenom izpopolnitve številčne sestave nadzornega sveta še Dorotheo Nikolovo.

Madžarska bančna skupina pa bo po zadnjem prevzemu v Uzbekistanu delovala že v dvanajstih državah. Zaposlujejo 33.000 uslužbencev, imajo okoli 16 milijonov strank in mrežo 1400 poslovalnic. Po podatkih iz septembra 2022 bilančna vsota skupine OTP presega 80 milijard evrov in jo bo NKBM še povečala za več kot 10 milijard evrov. Od leta 1995 OTP banka kotira tudi na borzi v Budimpešti. Skoraj 60-odstotni delež OTP banke je v lasti tujega kapitala in okoli 40-odstotni madžarskega. Med več kot 5-odstotnimi lastniki je z 8,75-odstotnim deležem največja madžarska naftna družba MOL, s 7,03-odstotnim deležem ji sledi Kafijat Group in s 5,10 odstotnim francoska zavarovalna skupina Groupama. Tudi ta je lani vstopila na slovenski trg z bančno-zavarovalniškimi produkti, ki jih ponuja preko SKB banke.

Blaž Brodnjak, NLB
Foto: Robert Balen
Marko Voljč
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta