Letalska povezljivost: S študijo o Air Sloveniji najprej na vlado. Kaj pravi minister Han?

Gregor Grosman Gregor Grosman
24.05.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri ustanavljanju nacionalnega letalskega prevoznika Slovenija nima v roki škarij in platna, saj potrebuje tudi soglasje Evropske komisije.  
Marko Vanovšek

Še zmeraj ni jasno, ali bo Slovenija znova dobila nacionalnega letalskega prevoznika, smo pa, kot kaže, po slabem odzivu na razpis za večjo letalsko povezljivost, na katerega sta prišli le dve prijavi (luksemburški letalski prevoznik Luxair in črnogorski To Montenegro), korak bliže ustanovitvi Air Slovenije. Da je naša država po stečaju Adrie Airways na repu letalske povezljivosti ter da to vpliva na gospodarstvo, turizem in dnevne migracije, se zaveda tudi gospodarski minister Matjaž Han, ki nam je povedal, da so razpravljali o analizi, katere del je bila tudi ustanovitev novega nacionalnega letalskega prevoznika.

"Imeli smo študijo o tem, da bi v Sloveniji imeli svojega letalskega prevoznika," je potrdil Han. Pojasnil je, da je kljub objavi razpisa v vrednosti 5,6 milijona evrov, s katerim bi sofinancirali letalske vozovnice, ministrstvo za infrastrukturo, ki ga vodi Alenka Bratušek, naročilo analizo o morebitni ustanovitvi novega letalskega prevoznika. V analizi so obravnavani tudi multiplikativni učinki, ki so zanj bistveno bolj pomembni. Zaradi slabe povezljivosti smo izgubili velik del kongresnega turizma, neuradno se govori o več kot sto milijonih evrov izgube.

Sami ali z zasebnim partnerjem

O vsebini analize Han ni želel govoriti. Infrastrukturno ministrstvo jo mora najprej predstaviti vladi, ta pa bo po njegovih besedah morala sprejeti odločitev, zavedajoč se, da bo treba delovanje morebitnega novoustanovljenega prevoznika tudi sofinancirati. "Seveda nimamo moči sami v svojih rokah, saj bomo potrebovali tudi soglasje Evropske komisije. Gre vendarle tudi za državno pomoč. Čaka nas težko delo, nismo pa sprejeli nobene odločitve. Osebno podpiram letalskega prevoznika, ki bi ga ustanovila država, lahko tudi s kakšnim zasebnim partnerjem," razmišlja gospodarski minister.

Na vprašanje, da nekatere evropske države imajo nacionalne letalske prevoznike, zakaj bi to bila težava pri nas, Han odgovarja, da znajo pri tem vsi malo "vijugati po zraku". "Kolikor imam podatke, financirajo notranje lete in s tem pomagajo letalskim družbam. Mi pa notranjih letov zaradi velikosti države nimamo. Vem, kaj delajo v Italiji, na Hrvaškem in še kje. To je tako, kot mi financiramo avtobusne prevoze ali prevoze z vlakom." Odločen je, da je edina rešitev, da ministri zavihajo rokave in evropskemu komisarju pojasnijo vsa ozadja in slovenske specifike, pa se bo videlo, ali bodo uspešni.

Leto do leto in pol

Rok Marolt, direktor Kontrole zračnega prometa Slovenije, bivši direktor Agencije za civilno letalstvo (CAA) in pred tem šestindvajset let zaposlen pri Adrii Airways, ki jo je zapustil leta 2015, je eden izmed članov delovne skupine o proučitvi možnosti za izboljšanje letalske povezljivosti. Vsebine študije o potencialnih izgubah zaradi letalske nepovezljivosti ne more komentirati, meni pa, da moramo pri odločitvi o ustanovitvi novega nacionalnega prevoznika doseči nacionalni konsenz, za katerega ne ve, ali smo ga v Sloveniji sposobni doseči. Da se ne bi zgodil scenarij, po katerem bi nova vlada v prihodnosti po nekaj letih delovanja sprejela odločitev, da nacionalnega prevoznika zaradi njegovih morebitnih izgub ne bo več financirala. "Kot država se moramo odločiti, ali prevoznika potrebujemo ali ne," tako Marolt, ki se sprašuje, zakaj tega nismo naredili že pred časom.

Sama ustanovitev družbe in pridobitev certifikata letalskega prevoznika se lahko zgodi kmalu, velike stroške pa po zagonu predstavlja tako šolanje posadk kot vzdrževanje avionov. Gospodarski minister Han se ni želel zavezati, koliko časa bi lahko preteklo do ustanovitve novega nacionalnega letalskega prevoznika. "Nekateri napovedujejo leto do leto in pol. Sam ne bi rad špekuliral. Sem pa se pripravljen zaradi tega večkrat peljati v Bruselj in zagovarjati to stališče, če bo politična odločitev takšna."

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta