SLOVENIJA

Lani skoraj polovico več turističnih prihodov in skoraj 40 odstotkov več prenočitev

STA, A.L.
25.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomaž Primožič/fpa

Turističnih prenočitev je bilo 15,59 milijona in s tem 38,5 odstotka več kot v letu 2021, je danes objavil statistični urad.

Domači turisti so ustvarili 1,93 milijona prihodov, kar je 11 odstotkov manj kot leta 2021, tuji turisti pa so jih ustvarili 3,9 milijona, kar je 114,8 odstotka več kot leto prej.

Po podatkih statističnega urada so domači turisti v 12 mesecih ustvarili nekaj več kot 5,5 milijona prenočitev oz. 35 odstotka vseh. Prenočitev domačih gostov je bilo sicer za 14,7 odstotka manj kot v letu 2021. Tuji turisti so jih ustvarili skoraj 10,1 milijona oz. 65 odstotka vseh. Statistiki so jih našteli 110,2 odstotka več kot leta 2021.

Pri slednjih so največ prenočitev ustvarili gosti iz Nemčije (18 odstotkov tujih prenočitev), sledili so turisti iz Italije, Avstrije in Nizozemske.

Največ prenočitev so turisti lani ustvarili v občini Ljubljana, in sicer skoraj dva milijona. Sledile so občine Piran, Bled in Kranjska Gora. Med tujimi turisti je bila najbolj obiskana prestolnica, domači pa so največkrat prenočili v Piranu, so zapisali statistiki.

Skoraj tretjina prenočitev je bila v nastanitvenih obratih v zdraviliških občinah

Samo decembra je bilo v turističnih nastanitvenih obratih približno 298.000 prihodov turistov in več kot 735.000 njihovih prenočitev. Prihodov je bilo približno toliko kot decembra leta 2021, prenočitev pa za štiri odstotke manj. Tuji turisti so ustvarili 59 odstotkov vseh turističnih prenočitev.

Prihodov tujih turistov je bilo v turističnih nastanitvenih obratih skoraj 184.000. Ustvarili so približno 434.000 prenočitev, kar je 98 odstotkov več kot leto prej, največ v občini Ljubljana, ki je bila po statističnih podatkih tudi skupno občina z največ prenočitvami.

Domači turisti so ustvarili 41 odstotkov vseh prenočitev, največ v občini Kranjska Gora. Turistični nastanitveni obrati so poročali o 114.000 njihovih prihodih in nekaj več kot 301.000 prenočitvah; to je bilo za približno polovico manj kot v istem mesecu prejšnjega leta, vendar za sedem odstotkov več kot v 2019.

Od tujih turistov so največ prenočitev ustvarili tisti iz Italije, nekaj manj kot 110.400 oz. četrtino vseh. Sledili so turisti iz Hrvaške (12 odstotkov), Avstrije (11 odstotkov), Nemčije (šest odstotkov) in Srbije (pet odstotkov).

Skoraj tretjina prenočitev je bila v nastanitvenih obratih v zdraviliških občinah, največji delež med njimi je imela občina Brežice. Sledile so gorske občine (23 odstotkov vseh prenočitev), Ljubljana (19 odstotkov) in obmorske občine (11 odstotkov).

Domači in tuji turisti so največ prenočitev ustvarili v hotelih (približno 416.600 prenočitev oz. 57 odstotkov vseh), sledili pa so zasebne sobe, apartmaji in hiše (19 odstotkov), še povzema statistični urad.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?