SLOVENIJA

Sobarice Save Turizma se bojijo prehoda k novemu delodajalcu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sobarice v Termah Ptuj naj bi dobile novega delodajalca, česar si ne želijo. 
Andrej Petelinsek

Februarja se bo iztekla pogodba o opravljanju storitev čiščenja med družbama Sava Turizem in Samsic storitve. Zato je Sava Turizem izvedla javni razpis za izbiro izvajalca, na katerem je poleg Samsica izbrala še družbo Aktiva čiščenje iz Trzina. Samsic bo tako odslej izvajal storitev čiščenja še samo na dveh destinacijah Save Turizma, na Bledu (Sava Hoteli Bled) in v Moravskih Toplicah (Terme 3000). Aktiva čiščenje pa naj bi po navedbah sindikata prevzelo okoli 40 sobaric in čistilk, ki so zdaj zaposlene v podjetju Samsic in svoje delo opravljajo v Termah Ptuj in Zdravilišču Radenci.

V Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije (SGiT) navajajo, da z vodstvom družbe Samsic, ki je v lasti francoske skupine Samsic, vodijo korekten socialni dialog in so tik pred podpisom podjetniške kolektivne pogodbe. Zato delavke ne želijo preiti k Aktivi, ki je nekoč že izvajala storitev čiščenja v Savi Turizem. "Že pretekle petletne izkušnje dela sobaric v tej družbi so pustile za seboj veliko težavnih preizkušenj, zaradi velikega izkoriščanja teh delavk, premalo zaposlenih, nizkih plač in slabih odnosov. Zoper nadaljnji outsourcing (zunanje izvajanje dejavnosti, op. p.) sobaric v Aktivo čiščenje poteka tudi zbiranje podpisov za peticijo," so še zapisali.

Aktivo smo zaprosili za odziv na očitke sindikata, a odgovorov do zaključka redakcije nismo prejeli. Nejasna ostaja tudi usoda okoli 40 sobaric, ki delajo v Savinem turističnem kompleksu Bernardin v Portorožu, Izoli in Strunjanu. Te so danes še vedno zaposlene pri Savi Turizmu, h kateri je bila leta 2020 pripojena družba Hoteli Bernardin. Po neuradnih informacijah naj bi namreč tudi tam dejavnost čiščenja kmalu outsourcali. V Savi Turizem ne odgovarjajo na vprašanje, ali te informacije držijo. Kot pravijo, uporabljajo sistem outsourcinga za različne procese, med drugim zaradi del sezonske narave, specializacije in dviga kakovosti storitev. "Gre za storitve, kot so pranje, varovanje, reševanje iz vode, urejanje okolice ... Po vzoru poslovnih modelov svetovnih hotelskih verig imamo tudi v družbi Sava Turizem postavljen model outsourcinga za dejavnost čiščenja že zadnjih deset let."

Sindikat: Z outsourcanjem se niža kakovost storitev

A tak sistem prinaša vse prej kot višjo kakovost storitev, menijo v sindikatu. "V slovenskih hotelih zaradi tega dela vedno več sobaric in čistilk iz Albanije in drugih držav, ki ne razumejo niti gostov niti navodil nadrejenih. Delavci se nato moramo s tem ukvarjati in jih poučevati. Nad tem se pritožuje tudi vedno več gostov, od katerih lahko slišimo komentarje, da nihče od zaposlenih ne zna govoriti slovensko. Te delavke tudi nimajo odgovornosti in pripadnosti podjetju, kakršno imamo zaposleni," pravi predsednica sindikata v Savi Turizem Jelica Pintarič. V SGiT menijo, da zunanje dejavnosti čiščenja ne bi smelo biti ne samo v javnem sektorju, temveč tudi v gospodarskih družbah, v katerih ima država lastniški delež. Zato vnovič pozivajo vlado Roberta Goloba, da izpolni zaveze iz koalicijske pogodbe, v kateri je napovedala ukinitev outsourcinga v javnem sektorju na mestih, kjer obstaja potreba po rednem delu. Poklic sobarice in čistilke spada med osnovno dejavnost v hotelirstvu, pravijo. Na drugi strani izpostavljajo: "Velike družbe, ki se ukvarjajo s posli čiščenja, na ramenih delavcev in njihovih nizkih plačah kujejo velike dobičke."

MGRT: Gre za odgovornost vodstev družb

Na ministrstvu za gospodarstvo, ki je pristojno za turizem, bilo pa je tudi eden od naslovnikov poziva sindikata, na vprašanje, kakšno je stališče vodstva ministrstva do omenjenega vprašanja, odgovarjajo, da je minister Matjaž Han že poleti predlagal vladi zaposlitev varnostnega in čistilnega osebja na ministrstvih, vendar je bilo dogovorjeno, da se za to področje pripravi sistemska rešitev na ravni vlade za vsa ministrstva. "Glede vprašanja outsourcanja v gospodarskih družbah v večinski državni lasti pa je z vidika pravil korporativnega upravljanja to vprašanje za poslovodstva družb, ki so odgovorna za organizacijo poslovanja podjetij. Ministrstvo za to ni pristojno oziroma v to ne more posegati. Verjamemo, da bodo poslovodstva posameznih podjetij v večinski državni lasti sprejemala odločitve, ki bodo v prid poslovanju podjetij, a obenem zagotavljala delavcem, ki so najeti za posamezne storitve, ustrezne delovne pogoje in plačilo."

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?