Koronavirus: Primeri, ko se cepljenje odsvetuje, so redki

14.08.2021 06:00
Odbor za splošno zdravstvo pri zdravniški zbornici želi jasna navodila, kdo se ne sme cepiti, da bi zdravniki lahko pacientu izdali potrdilo. To bi jim omogočilo še nadaljnje brezplačno testiranje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob poplavi različnih informacij o cepivu in morebitnih stranskih učinkih so mnogi v dilemi, ali naj se cepijo. 
Andrej Petelinšek

Potem ko je postalo jasno, da bodo s 24. avgustom, razen za redke izjeme, ukinjeni brezplačni hitri testi, so pri zdravnikih družinske medicine tudi zaradi tega začeli zvoniti telefoni. "Ljudje bi radi dobili potrdilo, da se ne smejo cepiti iz medicinskih razlogov," potrdi zdravnica in predstojnica splošnega zdravstvenega varstva v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor Maja Arzenšek. A tega potrdila, ki bo po vladni uredbi vsem, ki se ne morejo cepiti iz zdravstvenih razlogov, še naprej omogočal brezplačno hitro testiranje, ni mogoče dobiti kar tako, brez tehtnih strokovnih argumentov.

V zelo redkih primerih

Za zdaj so zdravniki dobili navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), po katerih se cepljenje odsvetuje vsem, ki imajo hudo alergijo na sestavine, ki so v cepivu. Pa tistim, ki se jim je po prvem cepljenju z AstraZeneco pojavil sindrom kapilarnega povečanja. Cepljenje pa je odsvetovano tudi tistim, ki bi se jim po prvem odmerku pojavil sindrom tromboze s trombocitopenijo. A do vsega naštetega prihaja v zelo redkih primerih, zato za zdaj Arzenškova ni izdala še nobenega tovrstnega potrdila. Zdravnik družinske medicine in predsednik odbora za splošno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS) Rok Ravnikar dodaja, da je cepljenje odsvetovano tudi onkološkim bolnikom, a le v času, ko so na kemoterapijah, in vsem, ki imajo avtoimune bolezni, mednje denimo sodijo revmatološka obolenja in Crohnova bolezen. A tudi za avtoimune bolezni velja, da je cepljenje odsvetovano le, ko so te v aktivni fazi, sicer se oseba lahko cepi.

Potrdilo naj izda le specialist

Ravnikar pravi, da sam potrdil onkološkim bolnikom in tistim z avtoimunimi boleznimi ne namerava dajati. "Pričakujem, da jim bodo tovrstna potrdila izdali ustrezni klinični specialisti. Sam sem pripravljen dati potrdilo le tistemu, ki ima potrjeno in ustrezno evidentirano alergijsko reakcijo zaradi cepiva," pravi in dodaja, da se tudi sam sooča s številnimi klici pacientov. "Ob poplavi različnih informacij o cepivu in morebitnih stranskih učinkih so mnogi v dilemi, ali naj se cepijo. Manjši del pa bi rad potrdilo, da se ne sme cepiti, čeprav za to ni nobenih strokovnih argumentov. Zgolj strah pred cepivom ne more biti argument, da se ne bi cepili. Prav tako niso utemeljen argument za izdajo potrdila določene alergijske reakcije in bolezni pacienta v preteklosti. Ali, denimo, da je imel trombozo kdo od sorodnikov," pravi Ravnikar in dodaja, da poskuša strahove pred cepljenjem razbliniti s pojasnjevanjem tako o cepivu kot o pomenu cepljenja.

Da bi bile stvari čim bolj jasne, pa je prav ta teden odbor za splošno zdravstvo pri ZZS dal pobudo, naj posvetovalna skupina za cepljenje za zdravnike izda natančna navodila za določitev oseb, ki se ne smejo cepiti in bodo tako upravičene do zdravniškega potrdila za brezplačno testiranje na novi koronavirus, je še pojasnil Ravnikar. Omenjeno posvetovalno skupino vodi predsednica ZZS Bojana Beović.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta