Koronavirus in izposoja knjig: Knjig za obvezno domače branje rado zmanjka

Šole še ne zaznavajo posebnih težav pri izposoji knjig, vendar prej ali slej pričakujejo zaplete, tudi zaradi karantene.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če bo učenec na Osnovni šoli Prežihovega Voranca Ravne na Koroškem knjigo v knjižnici le prelistal in si je ne bo izposodil, bo šla za en dan v karanteno. Fotografija je simbolična.
Nataša Gider

Ukrepi za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom so zajeli tudi knjižnice in knjižnično gradivo. V praksi to pomeni, da v knjižnice vstopamo na enak način, kot to velja za druge javne prostore - z masko, razkužimo si roke, upoštevamo predpisano varnostno razdaljo -, pri tem se čim manj dotikamo knjig, vrnjeno gradivo pa gre pred nadaljnjo izposojo v tridnevno karanteno. Ali tak protokol povzroča preglavice pri izposoji knjig za obvezno domače branje, bralno značko, tekmovanje za Cankarjevo priznanje in kakšen je načrt v primeru vnovičnega šolanja na daljavo, smo povprašali nekatere šole.

Nuška Ogorevc, ravnateljica Osnovne šole Maksa Peleteršnika Pišece, odgovori, da trenutno pri izposoji knjig ne zaznavajo težav. Sezname za bralno značko in domače branje večinoma prilagajajo gradivu, ki ga imajo na šoli. Knjige za Cankarjevo priznanje običajno kupijo. Ob tem doda, da je nekaj malega čakanja na določeno knjigo, saj gredo knjige po vrnitvi za tri dni v karanteno, a se vedno najde tudi drugo zanimivo gradivo, ki si ga učenci izposodijo namesto želene knjige.

Tudi na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer za zdaj niso opazili težav pri izposoji knjig. Ob tem ravnatelj Zvonko Kustec izpostavi, da pogrešajo elektronske verzije knjig in da je nedopustno, da knjiga Veronike Simoniti Ivana pred morjem, ki je predpisana za Cankarjevo priznanje, stane skoraj 25 evrov. Cena je "totalno nedostopna za dijake, šolo pa štirje izvodi stanejo 100 evrov," opozori sogovornik.

 

Dostava v razred

Poseben protokol izposoje velja na Osnovni šoli Prežihovega Voranca Ravne na Koroškem. Kot razloži tamkajšnja knjižničarka Simona Grabner, bodo ob določeni uri učenci določenega oddelka vstopali v knjižnico in si izposodili knjige. Pri tem bo upoštevano maksimalno število učencev v knjižnici, to je pet. Obstaja pa tudi možnost, da bo knjižničarka pripravila želeno knjigo na podlagi rezervacije in jo prinesla učencu v razred. Če bo učenec knjigo v knjižnici le prelistal in si je ne bo izposodil, bo šla za en dan v karanteno, po izposoji, kot že rečeno, pa za tri dni. Glede knjig za bralno značko so precej prilagodljivi in učenec lahko prebere katero po lastni zbiri in ne nujno vse po seznamu.

Ravnateljica Prve osnovne šole (OŠ) Slovenj Gradec Lidija Konečnik Mravljak pravi, da so na šoli so naredili urnik - učenci nižjih razredov lahko obiskujejo šolsko knjižnico v dopoldanskem času, učenci višjih razredov pa po koncu pouka. "Na tak način bomo vsem učencem omogočili možnost obiska šolske knjižnice vsaj enkrat tedensko. Povečali smo tudi dovoljeno število knjig za izposojo," še pove Konečnik Mravljakova. Glede Cankarjevega priznanja pa pove, da se vsako leto, ko prejmejo seznam gradiv, znajdejo v neprijetni situaciji, saj so skoraj vedno izbrane knjige, ki jih v knjižnicah (tako šolskih kot splošnih) skoraj ni mogoče dobiti. Zato so primorani te knjige kupiti. "Vsem učencem, ki želijo sodelovati na tekmovanju, žal ne moremo omogočiti, da knjigo dobijo takoj. Spodbujamo jih, da jo čim prej preberejo in dajo naprej sošolcu. Letos smo kupili šest knjig za učence tretje triade, eno pa imamo izposojeno iz slovenjgraške Knjižnice Ksaverja Meška, kjer nam vsako leto pomagajo na način, da izbrane knjige kupijo tudi sami," še pove ravnateljica.

Tudi na Na OŠ Muta je knjižnica normalno odprta za vse učence že od prvega septembra. "V skladu s smernicami NIJZ za varovanje zdravja skrbimo za nošenje mask v skupnih prostorih, za higieno rok, prezračevanje in tudi ustrezno varno razdaljo med učenci. Učenci protokole upoštevajo in do danes ni bilo večjih težav. Knjižničarka bi ob morebitnem prevelikem trenutnem obisku učencev v knjižnici otroke razvrstila na druge termine obiska," pove ravnateljica Anita Ambrož.

Vodja šolske knjižnice in učbeniškega sklada na I. gimnaziji v Celju Bernarda Jelen opiše postopek izposoje knjig za obvezno domače branje v njihovi knjižnici. Te knjige na polici poišče šolska knjižničarka in jih učencem izposodi pri izposojevalnem pultu. "Vsi naslovi knjig, ki so za obvezno domače branje, so bili že prej v naši šolski knjižnici ločeni od drugega gradiva; te knjige so največkrat izposojene in zato postavljene na začetku knjižnih polic.“ Jelenova še doda, da dijaki potožijo, da zaradi dolgih čakalnih dob ne vedo, ali bodo v predpisanem časovnem obdobju prebrali določene knjige, predvsem za domače branje in knjige in literaturo, ki jih bodo potrebovali pri pouku, za referate, seminarske naloge, raziskovalne naloge in najrazličnejša šolska tekmovanja.

Knjige za zdaj odnašajo iz knjižnice

Po besedah Jelenove težav pri izposoji knjig še ni, saj je začetek šolskega leta, ko si dijaki obvezno domače branje še izposojajo in berejo, torej knjige iz knjižnice večinoma odnašajo. Vendar meni, da se bo v bližnji prihodnosti ravno zaradi covid situacije zelo verjetno zapletlo, saj bodo morale vrnjene knjige za nekaj dni v karanteno. Takrat bodo dijaki morali počakati, da bo vrnjen izvod zopet varen za izposojo, ali pa si izposoditi gradivo v eni izmed splošnih knjižnic. Vodja knjižnice še opozori, da se lahko zgodi, da tudi v drugih knjižnicah ti naslovi ne bodo na voljo, saj dijaki posameznega letnika v Sloveniji v istem časovnem obdobju prebirajo enake knjige za obvezno domače branje.

Tudi knjižničarka na Gimnaziji Jožeta Plečnika Ljubljana Maja Pavčič omeni problem pomanjkanja knjig za domače branje. "Te knjige imamo v omejenem številu, zato je njihovo izposojo nemogoče zagotoviti vsem dijakom. Knjig je vedno premalo, karantena ta problem še dodatno poveča."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta