Koronavirus: Cepivo je v zdajšnji situaciji še privid

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
11.08.2020 17:55

Tako vladni govorec Kacin, ki je govoril še o golobih, vrabcih, popivanju in veseljačenju. Infektologinja Logarjeva pa mlade svari, da so posledice bolezni tudi za njih lahko hude

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vse, ki se nameravajo pred začetkom šolskega leta vrniti z Zahodnega Balkana, je Jelko Kacin pozval k pravočasni vrnitvi, da otroci ne bi zaradi karantene zamudili dela pouka. 
Anže Malovrh/STA

Slovenija je, sodeč po epidemiološki sliki, v precej boljši kondiciji, kot je bila pred mesecem, saj beležimo 7,7 na novo okuženega na 100.000 prebivalcev, kar pomeni, da je Slovenija zelo zelena in zelo varna. Kljub temu pa previdnost in upoštevanje vseh preventivnih ukrepov za preprečitev okužbe ostajata, saj sta "cepivo in zdravilo za covid-19 v zdajšnji situaciji prej privid kot golob na strehi", je svoje mnenje na tiskovni konferenci po vrnitvi z dopusta izrazil vladni govorec Jelko Kacin. Ki je na osnovi trenda okuženosti ocenil, da je bil prvi val bistveno močnejši od drugega. Trenutno so glavni vir okužb "dokaj nekontrolirana popivanja in veseljačenja" tako na zasebnih zabavah kot v lokalih, je dejal Kacin, ki bi pričakoval več solidarnosti mladih do skupin prebivalstva, ki so bolj dovzetne do okužbe s covid-19; to so starejši. Poleg tega praksa kaže, da ima lahko bolezen zelo resne posledice tudi za mlade. Slednji res lažje premagajo bolezen, a pri posledicah bolezni med mladimi in starejšimi ni večjih razlik, je dejala infektologinja z Infekcijske klinike Mateja Logar. Slednja je kot težave, ki se lahko pojavijo po bolezni, naštela težave s spominom, utrujenost, izgubo mišične mase, otekanje sklepov in povečano tveganje za možgansko kap tudi pri mlajši populaciji.


Čudežnega zdravila za koronavirus, še ni

Tudi Logarjeva je pritrdila, da za zdaj čudežnega zdravila za koronavirus še ni, cepiva in pripravki pa so šele v fazah preizkušanja. Pri čemer je možnost, da bo med desetimi v najboljšem primeru enemu uspelo prestati vse teste in bo dovoljen za uporabo," je pojasnila infektologinja, ki je dejala, da je o ruskem cepivu - predsednik Rusije Vladimir Putin je danes dejal, da so v njegovi državi razvili cepivo proti novemu koronavirusu - premalo znanega. "Ne vemo, kako je z zaščito, ki jo tvori, in z varnostjo cepiva. Ruski podatki so na zelo nevarni strani. Več podatkov je o ameriškem, kitajskem in angleškem cepivu."


Dvesto tisoč odmerkov je spodnja meja

Na vprašanje, koliko odmerkov cepiva je Slovenija že rezervirala v okviru skupne nabave EU za čas, ko bo to na voljo, je Kacin dejal, da je bilo doslej govora o 200.000 odmerkih. "A šele ko bo vrabec v roki in ne golob na strehi," je ponovno uporabil prispodobo za stanje glede cepiva, "se bo vlada odločila, koliko odmerkov bo dejansko naročila." 200.000 odmerkov je spodnja meja, medtem ko bi morala biti za odpornost celotne družbe precepljenost prebivalstva 90-odstotna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta