Koliko pa vi plačujete za internet (in televizijo)?

Vsebino omogoča A1 Vsebino omogoča A1
01.06.2021 00:00
Dostop do informacij in digitalne zabave gospodinjstva kar pošteno plačajo, navadno med 50 in 100 evri mesečno. Je možno ta znesek znižati – kako in za koliko?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Stoletja nazaj so se ključne informacije med prebivalstvom širile v kavarnah, kamor so zahajali učenjaki in svetovni popotniki. S pojavom časopisov so se oblikovale celo storitve branja – da, obstajali so ljudje, ki so potovali med mesti in vasmi ter lokalnemu, pogosto celo nepismenemu prebivalstvu, prebirali novice. Dnevno časopisje se je ohranilo do današnjih dni, je pa tehnologija poskrbela, da ljudje lahko bistveno hitreje pridemo do informacij.

Televizija je sicer ljudi odvadila branja, saj je enostavneje sedeti na kavču ali naslonjaču in absorbirati informacije. Še dodatno so jih nadgradile zabavne vsebine in predvsem prenosi dogodkov (športnih, kulturnih in vseh ostalih) v živo.

Čeprav se je televizija še do nedavnega zdela nepremagljiva, ko je bilo govora o tem, kdo pritegne največ pozornosti občinstva oziroma potrošnikov, je danes že drugače. Družabna omrežja so poskrbela, da glavno vlogo na tem področju vse bolj prevzema internet. Danes si je težko zamisliti gospodinjstvo brez televizije in dostopa v internet.

Shutterstock

Vsaj 50 evrov ...

Ste kdaj izračunali, koliko vsak mesec plačate zgolj za internet in televizijo? Povprečno gospodinjstvo za ti dve dobrini odšteje okoli pol stotaka, tista z večjimi apetiti in željami pa tudi več. Prav vsa pa morajo računati še z dodatnim stroškom v obliki RTV-prispevka, ki družinski proračun vsak mesec oklesti za 12,75 evra, pa če to spremlja programe nacionalne televizije ali ne.

Kaj storiti? Predvsem velja preveriti, kdaj ste nazadnje zamenjali paket in/ali ponudnika telekomunikacijskih storitev. Ti praktično vsako leto spremenijo ali osvežijo svoje pakete, na katere nove naročnike priklenejo z vezavo. Če je ta vezava – ustaljena praksa je 24 mesecev zvestobe – že potekla, potem lahko svobodno izbere ta hip (naj)boljšo ponudbo pri obstoječem ali drugem operaterju.

Šlo bi tudi za 30 ali 35 evrov …

Na hitro smo preverili, koliko bi nas stal dostop do interneta in storitev IP-televizije, če bi ju kupovali (ali menjali) ta hip. Spodnja meja se pri domačih ponudnikih ustavi pri 29 oziroma 30 evrih, kolikor stanejo vstopni paketi, kjer se moramo zadovoljiti z nižjo hitrostjo dostopa do interneta in osnovno tv programsko shemo. No, v primeru, da je na naši lokaciji na voljo optični priključek, potem opazka o nižji hitrosti interneta ne drži (več), saj so tudi osnovni paketi na optiki več kot zgledno hitri.

Statistika sicer kaže, da se največ gospodinjstev odloči za sredino ponudbe, torej niti najcenejše niti najdražje pakete. Hiter pregled ponudbe na trgu pokaže, da je srednji paket trenutno najugodnejši pri ponudniku A1 Slovenija. Paket A1 Net+TV M za slabih 35 evrov mesečno prinaša visoko hitrost internetnega dostopa na optičnem omrežju – kar do 240/40 Mbit/s (na xDSL tehnologiji pa do 30/5 Mbit/s), medtem ko programska shema obsega 190 tv-programov, ki jih je moč še razširiti z dodatnimi programskimi sklopi. Edino, kar bi gospodinjstvo v tej ponudbi utegnilo pogrešati, je funkcija ogleda za nazaj, ki stane dodatne 3 evre mesečno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.