Kmetje se vračajo za pogajalsko mizo

Timotej Milanov Timotej Milanov
24.05.2023 07:57
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotorobert Balen

Predstavniki ministrstva za kmetijstvo in kmetijskih organizacij so se na današnjem sestanku dogovorili za nadaljevanje pogajanj, v katerih bodo skušali najti rešitve za izboljšanje razmer v panogi.  

Anton Medved, predsednik Sindikata kmetov Slovenije (SKS), je po sestanku povedal, da so se dogovorili za nadaljevanje pogajanj, do katerih bo prišlo v naslednjih dveh tednih: "Zaenkrat napredka ni, tega niti nismo pričakovali. Danes smo dorekli, da bo ena od delovnih skupin nadaljevala z delom." V omenjeni skupini bosta prisotna tako ministrica za kmetijstvo Irena Šinko kot tudi minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan. "Drugega nam ni preostalo," pravi Medved, ki sicer ocenjuje, da so ustvarili dobre pogoje za nadaljnje usklajevanje v vlado.  

Začenja se drugi krog  

Slovenski kmetje so že marca letos s protestom opozorili na nevzdržne razmere, v katerih so se po lastnem prepričanju znašli predvsem zaradi naraščanja okoljskih zahtev, ki jih onemogočajo pri njihovi dejavnosti. Nato so v začetku marca po sestanku s predsednikom vlade Robertom Golobom protestne aktivnosti zamrznili, a so od pogajanj z vlado odstopili, potem ko so koalicijski poslanci v zakonodajni postopek vložili novelo zakona o zaščiti živali, ki je bila sporna tako za kmete kot za stroko. Konec aprila so v Ljubljani organizirali protest, ki se ga je udeležilo več tisoč kmetov iz celotne Slovenije.  

Sporno novelo je včeraj v državnem zboru v prvi obravnavi sicer podprlo 51 poslancev koalicijskih strank, medtem ko je 25 poslancev opozicije glasovalo proti. A je vlada že pred tem podala mnenje k predlogu novele, po katerem bo to potrebno spremeniti ali dopolniti v vseh kritičnih točkah, kar se bo z vložitvijo amandmajev verjetno tudi zgodilo, je v torek za Večer povedala Šinkova.   

Na sporni zakon bodo podali pripombe  

Kot smo že poročali, so v kmetijskih organizacijah novelo zakona ob vložitvi označili kot ponižanje za kmete, zaradi česar so prekinili pogajanja z vlado. Najbolj sporna rešitev je bila zanje uvedba tako imenovanih pooblaščenih svetovalcev za zaščito živali, kar bi lahko po opravljenem 40-urnem tečaju postali kandidati z najmanj srednješolsko izobrazbo, ki so bili pred tem vsaj tri leta aktivni v nevladni organizaciji. Pa tudi predlog obveznega označevanja mačk, privezovanja psov in videonadzora v klavnicah.  

S tem, da bo zakon nadaljeval pot v zakonodajnem postopku, so se očitno sprijaznili tudi v SKS: "Zakona ni vložilo ministrstvo, temveč poslanske skupine. V postopku bomo podajali naše pripombe, ne vem pa, ali bomo pri tem uspešni. V vsakem primeru bomo vztrajali pri izvzemu kamer in tečajnikov," pravi Medved.   

Na vprašanje, ali bodo v primeru vnovičnega neuspeha zaostrili stavkovne aktivnosti, Medved odgovarja: "To je težko povedati, o tem se bomo pogovorili v stavkovnih skupinah. Če ne bomo uspeli zbližati stališč, bomo seveda morali stvari zaostriti in vztrajati na svojih stališčih, saj imamo kmetje v celotni Evropi težave predvsem zaradi okoljskih zahtev in tudi zaradi skupne kmetijske politike. Moramo izboljšati pogoje za kmetovanje in pridelavo zdrave slovenske hrane, ne moremo biti odvisni od tujih trgov, kajti sicer smo lahko v Sloveniji v primeru kakršne koli nesreče hitro lačni."  

 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta