Kako so trenutne razmere in omejitve gibanja zaznamovale borzne posle: Ne vemo, ali smo že na vrhu krize

Gregor Grosman Gregor Grosman
12.05.2020 06:00

S pomočjo tehnologije je tudi trgovalni račun mogoče odpreti od doma, preko interneta, brez obiska poslovalnice. Čas koronavirusa mnogi izkoriščajo za vstop v svet borznega trgovanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dostop do borz vrednostnih papirjev je danes preko spletnih platform veliko preprostejši kor nekoč. To pa prinaša tudi tveganja. 
Reuters

V času pandemije koronavirusa, ko je vlada prebivalce pozvala, naj z namenom preprečevanja širjenja okužb, če je mogoče, ostanejo doma in delajo od doma, mnogi večino dnevnih opravil opravljajo na daljavo: spletno nakupujejo, se izobražujejo, uporabljajo digitalne kanale za bančne posle, tudi spletno trgujejo z vrednostnimi papirji.

Igor Štemberger, predsednik uprave družbe Ilirika, d.d.
Robert Balen

Ne vemo, ali smo že na vrhu krize

V teh okoliščinah je veliko vlagateljev pripravljenih sprejeti tudi večja tveganja, ki pa niso večja samo na dnevnem nivoju, ampak jih prvi mož borznoposredniške hiše vidi predvsem v tem, da trenutno ne vemo, ali smo že na vrhu krize ali gremo k umiritvi. "Ne vemo, kaj nas čaka julija, avgusta, kaj šele oktobra ali novembra. Kakšna je možnost morebitne ponovne zaustavitve gospodarstva, ponovnih ukrepov, če se epidemija oziroma virus v večji obliki ponovi." Ta tveganja, sprejemati odločitve, so predvsem velika glede na razmere in okoliščine, ki jih še nismo videli in jim še nismo bili priča, dodaja sogovornik.

Za 30-krat več vlagateljev

Tehnologija omogoča, da je tudi trgovalni račun mogoče odpreti od doma, preko interneta, brez obiska poslovalnice. "To je velik napredek. Imamo produkt, ki ga v Sloveniji in okolici nima razvitega nobena borznoposredniška hiša. Da lahko iz domačega naslonjača preko videoidentifikacije odpreš trgovalni račun in nato preko priklopa na trgovalno platformo Ilirika Online nakažeš sredstva in kupuješ ter prodajaš delnice globalno, na domala vseh svetovnih borzah." Spletno storitev so pri Iliriki vzpostavili marca lani, število pristopov pa se je v času pandemije zelo povečalo. Toliko uporabnikov, kot se jih je denimo decembra prijavilo v mesecu dni, jih trenutno beležijo dnevno. "Vsaj 30-krat več uporabnikov imamo mesečno. Med njimi so tudi vlagatelji, ki prehajajo k nam od konkurentov in so že izkušeni, pa tudi vlagatelji, ki v svet borznega trgovanja šele vstopajo," tako Štemberger.
Mnogi državljani imajo zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa več časa, kot so ga imeli prej, nekateri ga tudi namenjajo analizam trga. "Če kdorkoli želi s svojimi prihranki upravljati uspešno in ne želi izgubljati denarja, je dobro in prav, da se zelo dobro pozanima o podjetju, v katero želi vlagati," nadaljuje sogovornik. Pogledati je priporočljivo prihodke, analizirati bilance poslovanja, distribucijsko verigo, stanje panoge. "Ko nekam denar vložim, je nujno vedeti, kam ga vlagam," je prepričan. Omeni tudi nafto, ki je bila 14 dni izredno popularen produkt. "Štirinajst dni je bil produkt izredno popularen. Veliko ljudi je kupovalo nafto preko delnic in ETF (borznih skladov, op. a.). Ko se pojavi nakupna evforija, je treba biti še dodatno previden, da te mnenje koga drugega ne zanese."

Dnevne transakcije ali dolgoročne naložbe

Ob tem, da še ni videti dna, prav tako še nič ne vemo, kakšni bodo zares v naravi finančni stimulusi in pomoči konkretnih držav gospodarstvu, še opozarja sogovornik. Tudi kakšni bodo konkretni ukrepi EU v evropskemu gospodarstvu. "Dokler vsega tega ne vidimo v praksi, je nemogoče napovedovati, kako bodo čez šest do sedem mesecev delala posamezna podjetja, tovarne." Štemberger vlagatelje loči na tiste, ki želijo delati dnevne transakcije, loviti pluse in minuse, padce in rasti in skušati ob tem služiti majhno dnevno razliko, ter tiste, ki s svojimi naložbami ciljajo na daljše časovno obdobje. V vsakem primeru razlaga, da vlagatelji ne smejo biti nestrpni. Da se kljub priložnostim, ki se ta trenutek zdijo zelo lepe, ne prenaglijo. Svetuje postopne nakupe, kar je toliko bolj pomembno, če je vlagatelj začetnik, da na neki način testira trg. "Previdnost je mati modrosti," zaključi Štemberger.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta