Kako je država pomagala ukrasti plače čistilk

Kristina Božič
18.04.2019 15:35

Delavke so dobrih sedem mesecev in pol čistile prostore državnih institucij – v okviru devetih ministrstev ter neposredno prostore ministrov in ministrice - in za to dobile zgolj pet mesečnih plač

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čistilke, zaposlene v podjetju Čiščenje Aqua, ki so ostale brez treh plač, so čistile tudi prostore Fursa v Mariboru.
Andrej Petelinšek

Lanski maj se je zdel dober mesec. Sanja je bila pred tem že dve leti brezposelna in kot mama samohranilka je bila možnosti dela, čiščenja prostorov ministrstev za javno upravo in infrastrukturo, vesela. Nekdanja administrativna delavka v javni upravi v zgodnjih šestdesetih je vedela, kako težko je najti zaposlitev.
Njen novi delodajalec, podjetje Čiščenje Aqua, je sredi aprila podpisal pogodbo za 22 mesecev. Tako dolgo naj bi trajalo dnevno čiščenje državnih uradov v šestih predelih države za 1,1 milijona evrov. Sanja je pogodbo o zaposlitvi podpisala za osem mesecev, do konca leta 2018. To, je izvedela letos januarja, je bilo mesec dni premalo, da bi bile delavke upravičene do denarnega nadomestila.

Hotele smo delati

Vstajala je pred peto, se s kolesom odpeljala na drugi konec mesta in ob pol šestih začela čistiti. Pogodbena določila so bila kršena tako glede opreme kot spoštovanja pravic delavk. Julija, se spomni Sanja, ko je z zamudo namesto slabih 640 evrov na račun dobila nakazano plačo le v višini slabih 550 evrov, so odšle do skrbnika javnega naročila na ministrstvu za javno upravo. "Ko smo mu pojasnile situacijo, je bil njegov odgovor: 'Vi pa niste čistilka.' 'Predvsem nismo butaste,' je bil moj odgovor," se spomni.
V plastenko, ki jo je vozila na vozičku, si je zmešala cedevito, saj so bili dnevi, ko ni bilo časa niti za malico, ki si jo je prinesla od doma. Z delom je praviloma končala ob pol treh, ko so popoldansko izmeno prevzele sodelavke. Bolelo jih je, ko so videle, da jih večina javnih uslužbencev obravnava kot nadlogo, zanimalo jih je le, da je storitev čiščenja primerno izvedena, da je dovolj papirnatih brisač in toaletnega papirja. "Plače za avgust in september smo dobile v dveh delih, za oktober sta prišli nakazili prvo šele konec novembra in drugo v začetku decembra. Obakrat po zgolj 200 evrov," opisuje nepravilnosti, o katerih so obveščale zaposlene pri javnemu naročniku. Prijavo, da zamuja plačilo in da delajo v nemogočih delovnih pogojih, so oddale že septembra na inšpektorat za delo in na finančno upravo. Nič. "Hotele smo delati. In verjele, da bodo državni organi nekaj ukrenili, ko se bodo stvari še poslabšale in zares ustavile," pojasni Sanja vztrajnost obupa. Sredi lanskega decembra jim je zmanjkalo čistil. Skoraj istočasno tudi papirnatih brisač. "Pet dni nismo imele s čim čistiti. Nato so uradniki le prišli."
Delavke so oddale prijavo na policijo, nato pravi, jih je kontaktirala tudi finančna uprava. Od inšpektorata za delo še do danes niso slišale. Ta je v začetku letošnjega leta poleg drugih odločb o kršitvah izdal tudi dve odločbi z globami zoper Čiščenje Aqua zaradi neplačevanja regresa in plač delavkam in delavcem, inšpekcijski postopki pa še niso zaključeni.

Problem je sistem

"Delavke in delavci, ki delajo pri javnih naročnikih, imajo občutek, da delajo v boljšem okolju. Imajo občutek dodatne zaščite – ki pa je zgolj navidezna. Ko pride do kršitev njihovih pravic, ostanejo enako opeharjeni," pojasni Laura Orel iz Delavske svetovalnice. Pred seboj ima v eni od map seznam imen čistilk, ki so prek Čiščenja Aqua delale v javnih institucijah. Oštevilčenih imen je več kot 120. Pove, da se je nekaj delavk odločilo iti po pravico na delovno sodišče. V Delavski svetovalnici so z enajstimi v Ljubljani in enajstimi v Mariboru vložili kazensko ovadbo s premoženjskimi zahtevki. "Delavke in delavec vedo, da je njihov delodajalec zasebnik, a ko se zamenja izvajalec, mnoge računajo, da jih bodo verjetno zadržali, da še naprej čistijo iste prostore. Ker so utečene in poznajo delo," opiše Orlova ustaljeno prakso mnogih javnih naročnikov.
Andreja je januarja, ko je videla, da izplačila za december ne bo, sama oddala prijavo na mariborsko policijsko postajo. Z večdesetletnimi izkušnjami dela v tujini ne more skriti ogorčenja, kaj jo je pričakalo v domovini. "Morda sem bila kdaj malo plačana, a sem bila plačana," pripoveduje ogoljufana delavka. Pri podjetju Čiščenje Aqua je začela delati šele lani novembra. Čistila je tri nadstropja mariborskih pisarn finančne uprave. Izračunala je, da je za čiščenje ene pisarne, če ne šteje stranišč, kuhinj in stopnišča, imela dobri dve minuti.
"Prišla sem do točke, ko sem sklenila, da bi dala odpoved, če se ne bi vse končalo. Ker daš delu obraz. In če dela ne moreš opraviti dobro, te je sram. Na to nisem bila pripravljena pristati," poudari, da gre za vzorec sistema. "Lastniki teh čistilnih servisov ne vedo ničesar o čiščenju, čistilk ne izobražujejo," opisuje, da so narobe uporabljali tudi toksična čistila. In doda, da je videla, da se je z isto krpo čistilo tako mize v pisarnah, kuhinjo in stranišča.
"To je le en primer delodajalca, ki se je odločil, da bo ogoljufal državo in izkoristil delavke," je prepričana Andreja. "Problem pa je sistem, ki omogoča izkoriščanje. Za Aqua bodo prišli novi izvajalci in razmere bodo še slabše, cena storitev in dela se bo nižala, saj je to edino merilo, ki ga upoštevajo in razumejo. Nihče na ministrstvih ne ve, koliko dela je potrebnega, da se delo opravi."

Prekinitev pogodbe

Podjetje Čiščenje Aqua, ustanovljeno leta 2015, je v lasti podjetja Vur, ki je tri leta starejše in prav tako ustanovljeno z minimalnim kapitalom, ki ga zahteva ustanovitev družbe z omejeno odgovornostjo. Edini lastnik podjetja Vur je Uroš Vuga. Donedavna direktorica podjetja Čiščenje Aqua je bila Maja Kukovič. Njihovo poslovanje je v zadnjih letih raslo, rasel je obseg stroškov dela in dobiček podjetja. Delavke povedo, da sta tako nekdanja direktorica kot sedanji direktor znala povedati, da je v čiščenju denar. Od novembra imata obe podjetji blokirana računa.
Pogodba, ki jo je ministrstvo za javno upravo v času ministrovanja Borisa Koprivnikarja sklenilo s podjetjem Čiščenje Aqua, v 19. členu določa, da si ministrstvo "pridržuje pravico, da pri izvajalcu kadarkoli v času izvajanja te pogodbe preveri spoštovanje določil delovnopravne in socialne zakonodaje, še posebej spoštovanje določil glede zaposlitve, delovnega časa, nadur, počitka, letnega dopusta in plač ter izplačila plač". Ministrstvo za javno upravo je prekinitev pogodbe podjetju Čiščenje Aqua vročilo 20. decembra lani, učinkovati je začela 21. januarja. Razlogi? "Nepopolno čiščenje in v zadnjem obdobju neizvajanje pogodbenih obveznosti." Zato pravijo, jim je "nastajala škoda". "Zaradi neizvajanja pogodbenih obveznosti je bilo ogroženo življenje in zdravje ljudi." O kršitvah pravic delavk in delavcev na ministrstvu za javno upravo, ki ga danes vodi minister Rudi Medved, ne govorijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta