Kacin: "Če se ljudje zadržujejo ob prostoru z živalmi, kjer je gneča, morajo vsi nositi masko." Opozarja tudi na tečaj za merjenje temperature

A.L.
18.09.2020 14:44
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Vladni govorec Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci sporočil, da pregled epidemiološkega stanja v državi kaže, da je bilo včeraj testiranih 3557 ljudi, od tega jih je bilo 137 pozitivnih. Po aprilu imamo najvišje število smrti, umrli so štirje ljudje, dva od njih sta iz koroškega doma starostnikov, za druga dva podatkov nima. 

Pri neposredni komunikaciji z gluhimi, gluhonemimi in naglušnimi osebami se uporaba zaščitnih mask lahko začasno opusti, če je mogoče zagotoviti medosebno razdaljo najmanj 2 metra, uporabo vizirja ali če komunikacija s temi osebami poteka za stekleno pregrado, je dejal Kacin. Opozoril je tudi na spremembo odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v RS, ki določa, da bodo lahko z 21. septembrom gostinski lokali (restavracije, gostilne, kavarne, slaščičarne, okrepčevalnice, bari) odprti le med 6. in 22. uro. Diskoteke, nočni klubi ostajajo zaprti. 

Kacin bi po Čopovi ulici hodil z masko

 

Na vprašanje, kako lahko ljudje ocenijo, da morajo nositi maske na zunanjih površinah, denimo na parkiriščih nakupovalnih centrov, v živalskem vrtu, na ulicah, hribih, Kacin odgovarja: "Če, denimo, živalski vrt obiščemo z družinskimi člani, s katerimi skupaj bivamo, maske ne potrebujemo, če se lahko izognemo drugim obiskovalcem. Če pa se ljudje zadržujejo ob prostoru z živalmi, kjer je gneča, morajo vsi, od prvega do zadnjega, nositi masko." Kako pa je na ulicah, denimo na Čopovi ulici, eni osrednjih ljubljanskih ulic? Kacin kratko odgovarja: "Jaz bom po Čopovi šel z masko."

O merjenju temperature na delovnem mestu Jelko Kacin pravi, da bodo za to zadolženi nadzorni organi, denimo varnostniki. "Za merjenje je treba opraviti tečaj, da se aparature učinkovito uporabljajo," pravi. Navede svoj primer: "V moji hiši, na ministrstvu za zunanje zadeve to počne varnostna služba, bili so na kratkem usposabljanju in oni merijo temperaturo." Doda: "Jaz bi kot lastnik podjetja že poskrbel, da bi naprave kupili." Poudarja, da mnoga podjetja termometre že uporabljajo, na vprašanje, ali delodajalce čaka kazen, v kolikor termometrov ne bodo uporabljali, pa pravi, da bo največja kazen zaustavitev proizvodnega ali drugega procesa. Hkrati pove, da se bo zanimanje za termometre na trgu povečevalo, posledično se bodo podaljševali dobavni roki.

Na mizi so še drugi ukrepi, ki bi jih v prihodnje lahko sprejeli. Kot najbolj drastičen ukrep Kacin omenja, da bi se število ljudi, ki se lahko družijo, z 10 znižalo na 6. "Ta ukrep je pripravljen, kdaj bi se uveljavil, je odvisno od zaostrovanja epidemioloških razmer." Poudari še, da ne želijo nikogar zastraševati, želijo pa ljudi pripraviti na to, kaj bi nas lahko doletelo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta