Nov rekord: Včeraj potrdili 137 okužb, štirje ljudje umrli. Okužbe v Ljubljani, Mariboru, Celju, Slovenj Gradcu ...

A.L., STA
18.09.2020 10:44
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Tadej Regent

Včeraj so pri nas ob 3557 testih potrdili 137 okužb z novim koronavirusom. To pomeni, da smo dosegli nov rekord, največ okužb smo doslej zabeležili v torek, ko je bilo okuženih 123 ljudi. Hospitaliziranih je 67 ljudi, na intenzivni negi je 11 ljudi, štirje so včeraj umrli.

Daleč največ okužb, 37, so včeraj potrdili v Ljubljani. Sledita Kamnik in Kranj s petimi okužbami ter Maribor in Šmarje pri Jelšah s štirimi. Tri okužbe so potrdili v občinah Rogaška Slatina, Pivka, Domžale, Ilirska Bistrica, Trbovlje, Slovenj Gradec in Lendava. Dve okužbi so potrdili v Celju, Šentjurju, Radovljici, Gornji Radgoni, Brezovici, Gorju, Miklavžu na Dravskem polju in na Vrhniki. 

Spomnimo, da smo včeraj v državi prvič zabeležili več kot tisoč aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. V času prvega vala je bilo največ aktivno okuženih 609, to je bilo 3. aprila. V drugem valu epidemije je bila ta številka presežena 9. septembra, ko je bilo že 635 aktivno okuženih, kažejo podatki sledilnika. 

V Pegazovem domu starejših v Rogaški Slatini število okuženih narašča

V Pegazovem domu starejših občanov v Rogaški Slatini so v četrtek odvzeli brise dvema stanovalcema in eni zaposleni osebi. Brisa enega stanovalca in zaposlenega sta bila pozitivna, kar pomeni, da je v domu trenutno z novim koronavirusom okuženih 16 stanovalcev in pet zaposlenih, je danes za STA povedala direktorica doma Kristina Kampuš.

Vse okužene stanovalce so že v torek premestili v bolnišnice. Zaradi potrjene okužbe je bilo v novomeško bolnišnico premeščenih deset stanovalcev, dva sta na zdravljenju v šempetrski bolnišnici, eden pa v ljubljanskem kliničnem centru.

"Stanovalci, ki so trenutno v bolnišnicah, se bodo predvidoma čez nekaj dni vrnili v Pegazov dom in bodo nameščeni v t. i. rdečo cono, ki jo v domu vzpostavljamo v tem času. Gre za povsem ločeno skupino, brez stikov z ostalimi stanovalci v domu. Po protokolu Nacionalnega inštituta za javno zdravje bodo vsi stanovalci ponovno testirani čez sedem dni," je pojasnila Kampuševa.

Dejala je, da je večina stanovalcev z okužbo brez simptomov, nekateri pa imajo blažje simptome okužbe.

V domu so zaradi izbruha okužbe primorani izvesti nekatere začasne premestitve, da bi preprečili možnost prenosa okužbe. Zdravstveno stanje ostalih stanovalcev v domu pa je brez sprememb, je še dejala Kampuševa.

V domu imajo 130 stanovalcev, od tega se dva že nekaj časa zdravita v bolnišnici, zaposlenih pa je 75 oseb.

Vlada sprejela dodatne ukrepe

Vlada je včeraj sprejela dodatne ukrepe. Nekateri bodo začeli veljati že ta konec tedna, vsi pa od začetka prihodnjega tedna. Od ponedeljka bodo vsi učenci od sedmega razreda naprej maske nosili tudi med poukom. Prav tako bo to veljalo za srednješolce, vse profesorje in učitelje. 

Spremembe prihajajo tudi na področju gostinstva, samo še do konca tega tedna bodo lokali in gostinski obrati delovali po zdajšnjem času, od ponedeljka bodo namreč lahko odprti le med 6. in 22. uro. Vlada je sklenila, da bo treba ob vstopu v delovne prostore meriti temperaturo zaposlenih in obiskovalcev. Vsi s povišano temperaturo bodo napoteni na bolniško. 

Vlada ima pripravljenih tudi več ukrepov, ki so povezani z delovanjem mestnega in medkrajevnega javnega prometa, trgovin, lekarn, pošt, bank in zdravstvenih ustanov. Poleg tega pripravlja ukrepe za dodatne omejitve glede zbiranja ljudi z dosedanjih deset na manjše število. V kratkem bodo sledile še spremembe pri vstopu v državo, če bi se v sosednjih in drugih državah še naprej poslabševale razmere. Vnaprej tudi pripravlja ukrepe, ki bi se izvajali po morebitnem dogovoru držav članic EU, da bolj poenotijo način omogočanja gibanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta