Jurša po skoraj treh urah sestanka: "Erjavec se je poslancem opravičil"

Žana Vertačnik
10.12.2020 16:48
Do nadaljnjega ostajajo v koaliciji, pretehtali pa bodo možnosti povezovanja s poslanci SMC.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jurša in Erjavec
Robert Balen

Predsednik Desus Karl Erjavec se je znova sešel s peterico poslancev, po tem, ko jih je v ponedeljek soočil s scenarijem o odstopu ministrov Tomaža Gantarja in Jožeta Podgorška ter s tem odhodu iz vlade Janeza Janše. Spomnimo, poslanska skupina s Francem Juršo na čelu je bila presenečena, saj je na podlagi predvolilnega informativnega pogovora z Erjavcem pričakovala mnogo počasnejše korake v tej smeri. 

Po današnjem sestanku je Jurša povedal, da se jim je Erjavec opravičil in ocenil, da ponedeljkova razprava "ni bila najboljša". Napovedal je, da bodo zdaj s posebno delovno skupino pretehtali možnosti povezovanj poslancev SMC znotraj aktualne koalicije, kjer do nadaljnjega tudi ostajajo. V roku desetih dni bodo po besedah Jurše sklicali izvršni odbor in nato še svet stranke, kjer bodo odločali o povezovanju oziroma tvorjenju tako imenovanega bloka znotraj koalicije. O potencialnem izstopu iz Janševe vlade pa bi lahko odločali šele na naslednjih organih stranke. 

Erjavec je sicer odhod iz Janševe vlade dal na mizo komaj dva dni po izvolitvi, istočasno pa povedal, da v tej vladi ne namereva zavzemati nobene funkcije, niti ministrske niti podpredsedniške. Naj bi pa hkratno zagnal aktivnosti za nabiranje 46 glasov za Koalicijo ustavnega loka (KUL) in že zamenjal mandatarskega kandidata Jožeta P. Damijana. Ta je včeraj za Večer zatrdil, da ostaja kandidat in se zanj po dobrih dveh mesecih od napovedi pobude KUL ni spremenilo nič, a njegove izjave kažejo na vse prej kot to. Spomnimo, med drugim je v intervjuju za naš časnik že pred časom dejal, da bi bilo v primeru, da najdejo nekega tretjega kandidata, njegovo poslanstvo opravljeno. Akterji KUL naj bi se z Erjavcem sestali jutri, a je z današnjo odločitvijo Desusa, kot kaže, še vse v zraku. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta