Je bila odločitev Šarčeve vlade protipravna? Odstrel medvedov in volkov je lahko le zadnji, skrajni ukrep

Kristina Božič
12.10.2019 16:59

Člani in članice civilne iniciative za sobivanje so se ponovno zbrali v centru Ljubljane, da bi opozorili na neprimernost odstrela zveri na podlagi interventnega zakona. Njihova opozorila zdaj potrjuje tudi sodba sodišča EU.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Drugi shod za zaščito zveri v Ljubljani, 12. oktober 2019
Krb

"Težava v Sloveniji je, da se odstrel še vedno sprejema kot prvi ukrep ne pa kot zadnji, kar zahteva tudi pravo EU," je opozorila Jagoda Tkalec ob zaključku shoda. Tega so pripravili v civilni iniciativi, ki povezuje različne organizacije in društva. Ob koncu je več deset aktivistk in zagovornikov živali pred parlamentom opozorilo, da niso pripravljeni pristati na pobijanje živali, ki so še vedno na seznamu zavarovanih živalskih vrst in so bile do pred kratkim tudi ogrožene. "Slovenski parlamentarci kljub možnosti in predlogu poslanske skupine Levice niso sprejeli dodatnih zavarovalnih ukrepov. Prav s temi bi se lahko zmanjšalo možnosti, da se denimo medvedi približajo zaselkom," je študentka politologije in obramboslovja opisala medvedo-varne kompostnike in zabojnike za smeti, ki so jih razvili na ljubljanski biotehniški fakulteti. Dobro poznani in tudi sofinancirani od ministrstva za kmetijstvo, ki ga vodi Aleksandra Pivec, so ukrepi za zaščito rejnih živali pred napadi volkov - od visoke električne ograje, ki je primerno vzdrževana, do pastirskih psov in rednega umikanja rejnih živali s pašnikov.
Nevenka Lukić Rojšek je pred tem opozorila na večletne strokovno napačne in neusklajene politične odločitve, ko se je denimo vzpodbujalo pašo na območjih, kjer je prisotnost zveri večja. "Vemo, da se španskim kmetom v celoti financira zagotovitev odvračalnih in zaščitnih ukrepov, medtem ko je v Sloveniji odstotek sofinanciranja nižji," je opisala slabo zastopanje slovenskih interesov in neprimerno pogajanje odgovornih državnih uradnikov, ko so na ravni EU tekla pogajanja o habitatni direktivi. 
A junijska odločitev vlade Marjana Šarca, da sprejme interventni zakon o odstrelu zveri, je vse bolj očitno protipravna. To potrjuje tudi četrtkova sodba sodišča EU v primeru Finske, so opozorili člani civilne iniciative za sobivanje. "Obstajajo stroga merila varovanja in sodišče EU ni pristalo na nobena odstopanja od habitatne direktive, ne glede na argumente finskih oblasti," je dejala Nevenka Lukić Rojšek, da je o tem slovensko vlado po njihovih informacijah že obvestilo tudi predstavništvo EU v Sloveniji. V civilni iniciativi so se odločili zaradi kršitev habitatne direktive vložiti pritožbo zoper slovenske oblasti na komisijo EU.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta