Janša: V realnem svetu, kjer veljajo realni podatki, ne tisti v slovenskih medijih, po nobenem kriteriju nismo najslabši v Evropi

Ž.V.
14.12.2020 12:44
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Izredna seja državnega zbora se je začela z vprašanji predsedniku vlade in prvaku SDS Janezu Janši. Prvi je premierja izzval poslanec SD Jani Prednik, in sicer v zvezi s pomanjkanjem socialnega dialoga s skupinami, ki doslej niso bile zajete v protikoronske ukrepe. "V teh dneh sprejemamo že sedmi tako imenovani protikoronski paket in večkrat ste bili opozorjeni, da vlada ne vodi zadostnega dialoga s prizadetimi skupinami. Zato so se v predlogih ukrepov tudi pojavile vsebine, ki so bile popolnoma nepotrebne, mnoge prizadete družbene skupine, ki dejansko potrebujejo pomoč, pa v teh ukrepih niso bile zajete. In izgovor, ki ga je omogočal tako imenovani paketni pristop, se je s sedmim enostavno izpel. Ljudje ne morejo več čakati na naslednji paket, prav tako pa ne razumejo, zakaj vlada zapravlja čas z ukvarjanjem s stvarmi, ki z epidemijo nimajo nobene veze," je Prednik povedal.

"Mislim, da smo, če pogledamo celoto, naslovili vsakega, prav vsakega (državljana, op. p.). Niti eden ni bil izpuščen, prvič v slovenski zgodovini," je poslancu odvrnil premier. Dodal je, da epidemije niti še ni konec, pred nami pa da je še tretja tretjina, ki bo najverjetneje najbolj zahtevna v celotnem poteku epidemije. "Vlada je spremenila poslovnik in način odločanja ravno zaradi socialnega dialoga, tako da zdaj te pakete v osnutku najprej sprejme vlada, potem ta osnutek usklajujemo s socialnimi partnerji in šele potem vlada sprejme predlog zakona in ga pošlje v državni zbor," je povedal Janša, ki pravi, da to, da kdaj socialni partnerji niso upoštevani, še ne pomeni, da socialnega dialoga ni.

Koordinator Levice Luka Mesec je nadalje izpostavil, da ima Slovenija najdaljše zaprtje javnega življenja v regiji, kljub temu pa je epidemiološka slika najslabša. Spomnil je na nekatere sporne vladne poteze in povedal: "Pod vašo vladavino smo se razdelili na prvo- in drugorazredne. Medtem ko drugorazredni izgubljajo delo, svojce, dohodek, podjetja, se vi prvorazredni igračkate z revolucijo. Ali si vi sploh želite čim prejšnjega konca te epidemije, ker se mi zdi, da vam stanje tako, kot je, naravnost ustreza?"

Janša mu je odvrnil, da "obstaja realni kruti svet z realnimi problemi, ki jih je treba reševati". Vlada se ukvarja z epidemijo, njenimi posledicami in situacijo, v kateri bo treba te posledice odpravljati, je premier nadaljeval. "Poleg naporov, ki smo jih vložili v to, da se je sprostilo 1800 milijard evrov za naslednjih deset let za evropsko gospodarstvo, od tega 10 milijard za Slovenijo," je povedal in dodal, da so poleg tega v prejšnjem tednu podpisali strateški partnerski sporazum z ZDA, z Izraelom pa sporazum o inovacijah. Dodal je, da sta ministra za zunanje zadeve in kmetijstvo na dogodkih v Vatikanu ustrezno promovirala Slovenijo kot prijazno turistično destinacijo, poleg vsega tega pa da je skozi celoten teden potekalo intenzivno delo in priprava na ukrepe za naslednje tedne ter mesece: "Torej vlada se ukvarja z epidemijo, žal pa se opozicija ne ukvarja z ničemer drugim kot z rušenjem vlade v času epidemije."

V odgovoru Mescu je premier nadaljeval še: "V realnem svetu, kjer veljajo realni podatki, ne tisti, ki jih vi lansirate ali berete v slovenskih medijih, Slovenija po nobenem kriteriju ni najslabša v spopadu z epidemijo v Evropi. Različne države imajo pač različne podatke, ker so v različnih fazah vala epdemije, tisto, kar bo na koncu štelo, bodo skupni podatki. Pri nas bi lahko bili boljši, če bi enotno delali za zaustavitev virusa. Ne zaradi vlade ali zaradi opozicije, ampak ker virus ogroža zdravje in življenje vseh. To jemljete kot politični boj in čim slabše, tem boljše za vas. S takim pristopom podatki ne bodo nikoli odlični, niso pa najslabši v Evropi, ne zdravstveno, ne socialno, ne politično in ne ekonomsko." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta