Janez Janša po zaprisegi le čestital Joeju Bidnu

STA, M.R.
20.01.2021 23:44
Pemier Janez Janša je nocoj na Twitterju sporočil, da je poslal čestitko novemu ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu, ki je danes prisegel kot novi predsednik ZDA.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
Andrej Petelinšek

Kot je navedel premier Janez Janša, je Joeju Bidnu čestital "na popolnoma enak način in s podobno vsebino kot leta 2005 z iste funkcije takratnemu predsedniku" Georgeu W. Bushu ml. "Slovenija in ZDA sta bili zaveznici v Natu takrat in sta danes," je še poudaril slovenski premier v tvitu.

Janša je bil sicer eden redkih voditeljev držav v svetu, ki že pred prisego Bidnu ni čestital za zmago na volitvah 3. novembra lani, na katerih je premagal Donalda Trumpa. Je pa pred tem razburil z dvema tvitoma, ko je Trumpa razglasil za zmagovalca, ko so se še šteli milijoni glasov, in še pred volitvami, ko je podprl Trumpa, za Bidna pa dejal, da bo v primeru zmage "eden najšibkejših predsednikov ZDA".

Tudi po tem, ko je že bilo jasno, da je Biden zmagal, je Janša poobjavljal tvite Trumpa in njegovih podpornikov, da so bile na volitvah storjene številne nepravilnosti in da je bila Trumpu zmaga ukradena.

Čestitali tudi Pahor in drugi politiki

Bidnu je sicer že ob objavi volilne zmage čestital slovenski predsednik Borut Pahor, ki se je ob tem zavzel, da bi Slovenija in ZDA ostali prijateljski državi in trdni zaveznici. Pahor je čestitko ponovil tudi danes in Bidnu zaželel srečo.

Čestitke Bidnu je poslal tudi obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin. "Slovenijo in ZDA druži prijateljstvo in trdno transatlantsko zavezništvo. Pod vodstvom Joeja Bidna in Kamale Harris bomo naše obrambno in politično sodelovanje še okrepili, kar je moja ključna prioriteta," je Tonin zapisal na Twitterju.

Predsednica SD Tanja Fajon je tvitnila, da je "to dan, da napredne sile na obeh straneh Atlantika slavimo". "Je sporočilo o pomiritvi globoke družbene razklanosti. Srečno!" je dodala. Že pred tem je v komentarju ob inavguraciji zapisala, da je danes dan odločitve. "Odločitve, da prevladajo pravičnost, solidarnost, enakost in socialna varnost. Da zagotovimo dostojanstvo ljudem. Odločitev, da napredne sile družbi vrnemo humanost," je poudarila.

Evropska poslanka Ljudmila Novak (EPP/NSi) je v čestitki na Twitterju poudarila, da je danes čas za olajšanje. "Zaprisega 46. predsednika ZDA je posledica volitev kot najpomembnejšega instituta demokracije. Po štirih letih temačne in razdiralne politike prihaja v Belo hišo oseba z občutkom za sočloveka in izjemno željo po skupnem dobrem. Danes je čas za olajšanje. Čestitke," je zapisala.

78-letni Biden je danes na slovesnosti v Washingtonu prisegel kot 46. predsednik ZDA. Demokrat Biden je na položaju nasledil republikanca Donalda Trumpa, ki se inavguracije ni udeležil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta