Jadranko Rebernik podprlo zgolj 22 članov uredništva, a jo je Grah Whatmough vseeno imenoval za odgovorno urednico

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
04.03.2022 16:22

V uredništvu informativnega programa so se izrekli o podpori kandidatoma za odgovornega urednika. Kot nam je uspelo izvedeti, je skupaj glasoval 101 upravičenec (vseh 139). Kandidatki Jadranki Rebernik je pozitivno mnenje izreklo 22 upravičencev oziroma 21,78 odstotka tistih, ki so podali svoje mnenje. Kandidatu Mitji Preku je pozitivno mnenje izreklo 83 upravičencev oziroma 82,18 odstotka tistih, ki so podali svoje mnenje. Komisija je torej ugotovila, da je pozitivno mnenje uredništva pridobil kandidat Mitja Prek. Pa še pojasnilo, član uredništva je lahko glasoval za oba kandidata, za nobenega ali za enega izmed njiju. Kljub temu je generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough Jadranko Rebernik imenoval za odgovorno urednico za 4-letni mandat.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jadranka Rebernik
Robert Balen

Kot smo že poročali, sta se na razpis prijavila dosedanja vršilka dolžnosti Jadranka Rebernik in Mitja Prek, ki je konec lanskega oktobra skupaj z urednikom notranjepolitičnih in gospodarskih oddaj Dejanom Ladiko ter urednico zunanjepolitične redakcije Meto Dragolič odstopil s položaja urednika dopisništev. Pred tem je zaradi nezadovoljstva s programsko-produkcijskim načrtom za letošnje leto, ki je predvidel ukinitve nekaterih informativnih oddaj oziroma njihovo selitev na drugi program, odstopila takratna odgovorna urednica informativnega programa na javni televiziji Manica Janežič Ambrožič. Na njeno mesto je vršilec dolžnosti direktorja TVS Valentin Areh postavil Jadranko Rebernik, ki je bila pred tem urednica tretjega, parlamentarnega programa TV Slovenija.

 

Že naslednji dan so se oglasili v Društvu novinarjev Slovenije (DNS), kjer so opozorili, da vodstvo javne televizije pred imenovanjem Rebernikove ni pridobilo mnenja uredništva, čeprav mu to nalaga zakon o medijih, so zapisali. Ta namreč v 18. členu določa: "Pred imenovanjem ali razrešitvijo odgovornega urednika mora izdajatelj pridobiti mnenje uredništva, če ni v temeljnem pravnem aktu določen močnejši vpliv uredništva." Hkrati so iz DNS še sporočili: "Po mnenju ministrstva za kulturo, ki ga je pridobilo Društvo novinarjev Slovenije, je mnenje uredništva nujno tudi za imenovanje vršilca dolžnosti odgovornega urednika, saj 'odgovornosti in naloge, ki jih odgovornemu uredniku nalaga zakon, namreč lahko po našem mnenju prevzame in opravlja le oseba, ki izpolnjuje vse pogoje, določene za imenovanje odgovornega urednika, in ki je bila imenovana po postopku, kot ga določa zakon. V tem postopku pa mora izdajatelj pridobiti predhodno mnenje uredništva'." Vodstvo RTV Slovenija so zato pozvali, "da skladno z zakonom o medijih pridobi mnenje uredništva o imenovanju vršilke dolžnosti odgovornega urednika in izpelje tudi vse druge postopke, ki jih predvideva zakonodaja. Če odgovorni urednik ni imenovan v skladu s postopkom, je njegovo imenovanje nezakonito", so še dodali.

In kako so se na poziv DNS odzvali na Kolodvorski? "Iz zakona o medijih, zakona o RTV Slovenija in statuta RTV Slovenija smiselno izhaja, da je mnenje uredništva predvideno pri rednem imenovanju odgovornega urednika za polni mandat. V konkretnem primeru je šlo izključno iz razloga umika dozdajšnje vršilke dolžnosti odgovorne urednice za imenovanje vršilca dolžnosti odgovornega urednika za določen čas do imenovanja odgovornega urednika za polni mandat na osnovi javnega razpisa. Imenovanje je nujno tudi po zakonu o medijih, saj mora vsak program imeti odgovornega urednika. Javni razpis je v pripravi in bo objavljen v najkrajšem možnem času. Poleg zakona smo sledili tudi praksi iz preteklih let, saj se na RTV Slovenija ob imenovanju vršilcev dolžnosti odgovornega urednika programa predhodno ni pridobivalo mnenj uredništev," so Večeru sredi lanskega decembra sporočili iz vodstva javnega zavoda. 

Spomnimo, Jadranka Rebernik je bila razrešena s položaja odgovorne urednice informativnega programa Televizije Slovenija leta 2018. Njeno razrešitev je tedaj predlagala direktorica javne televizije Ljerka Bizilj, postopek pa je izvedel takratni generalni direktor Igor Kadunc. Slednji je pri svoji odločitvi upošteval tudi predhodno pozitivno mnenje, ki ga je k razrešitvi Rebernikove dalo uredništvo informativnega programa televizije. Z razrešitvijo sta se namreč strinjali skoraj dve tretjini uredništva. Rebernikovi je Biziljeva med drugim očitala prepogosto odsotnost in slabo odzivnost, kar naj bi vnašalo nemir in nezadovoljstvo v uredništvo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta